U Podgorici održan 10. Montenegro prajd

Povorka 10. Montenegro prajda 2022. održana je danas popodne u Podgorici uz slogan "Nema više ali", a tokom šetnje nije zabeležen nijedan incident.
Povorka je krenula oko 16 sati sa podgoričkog Trga nezavisnosti gde je šetnja i završena oko sat vremena kasnije.
Ulicama Podgorice prošetali su, između ostalih, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministri ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.
Jubilarnom, 10. Montenegro prajdu prisustvovali su i predstavnici više ministarstava, poslanici, ambasadori i aktivisti za ljudska prava.
 
Ispred kabineta predsednika Crne Gore 10. Montenegro prajdu prisustvovao je savetnik predsednika za ljudska prava i slobode Srđan Spaić.
 
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović podržao je Montenegro prajd pismom koje je uputio organizatorima.
 
"Crna Gora će biti slobodna i evropska samo kada svaki njen građanin i građanka budu slobodni u ostvarivanju svih svojih prava bez ijednog 'ali'", naveo je Abazović u pismu podrške uoči današnje povorke.
 
On je naveo da napori organizacija koje se zalažu za prava LGBTIQ osoba "zaslužuju puno poštovanje i zahvalnost".
 
Predsednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić je kazao da je 10. Prajd u Podgorici organizovan u momentu kada je društvo polarizovano i podeljeno po mnogim osnovama.
 
"To smo videli i sinoć. Videli smo donosioce odluka koji su protiv Prajda. Nas je više nego onih koji žele da nam uskrate prava, ne mogu da nas pobede na bilo koji način. Protiče Prajd u znaku potpune zaustavljene primene strategije o LGBT osobama. Očekujem od ministra za ljudska prava koji je sa nama da ispuni sve što je obećao. Mi hoćemo rezultate. Nema više ali", rekao je Kalezić.
 
Za vreme trajanja povorke Montenegro prajda, za saobraćaj je bio zatvoren širi centar grada.
 
Mitropolija crnogorsko-primorska je u petak uveče u Podgorici organizovala "Moleban za svetinju braka i očuvanje porodice", kojem je pored više stotina građana, mitropolita SPC Joanikija i episkopa te crkve Metodija, prisustvovalo nekoliko ministara u Abazovićevoj vladi na čelu sa potpredsednikom Vladimirom Jokovićem.
 
Sa molebana je poručeno da manifestacije, kakva je povorka, imaju za cilj da "nametnu vrednosti čiji je cilj ugrožavanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti".

Teme

lgbt

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.