Smanjili mu kaznu za silovanje jer je odlikovani branitelj

Viši krivični sud smanjio je kaznu za silovanje meštanke bivšem HDZ-ovom načelniku opštine Lasinja Željku Prigorcu jer je branitelj, proizilazi iz presude u koju je uvid imao Index.hr.
Smanjili mu kaznu za silovanje jer je odlikovani branitelj
Foto: Pixabay
Index.hr navodi da se žalba optuženog Prigorca delimično usvaja, a prvostepena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora preinačuje se u kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest meseci. 
Prvostepena presuda izrečena mu je u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je "upotrebom sile izvršio polni odnos bez pristanka žrtve i time počinio krivično delo protiv polne slobode silovanjem".
Tako je Prigorcu dvogodišnja kazna zatvora zbog silovanja meštanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine. Osim toga, on može da bude pušten nakon što odsluži dve trećine kazne.
 
Na prvostepenu presudu od dve godine zatvora žalili su se i državni advokat i optuženi Prigorac. Državni advokat je tražio da Prigorac bude osuđen na dužu zatvorsku kaznu, ali je sudsko veće Višeg krivičnog suda, koje čine predsednik veća Željko Horvatović i sudije Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučilo da bivšem lideru HDZ-a ublaži kaznu jer je bio branitelj.
 
"Osnovano okrivljeni u žalbi tvrdi da mu je prvostepeni sud za učinjeno krivično delo izrekao prestrogu kaznu, jer je jednu okolnost neosnovano smatrao otežavajućom (kritičnom za izvršeni krivični deo), a drugu nije uopšte uzeo u obzir kao olakšavajuću iako je trebalo (odlikovani učesnik Domovinskog rata)", navodi u presudi Viši prekršajni sud.
 
Sud dalje navodi da se njegova kritičnost prema počinjenom zločinu na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje krivičnog dela ne može tumačiti kao otežavajuća okolnost jer je negiranje krivičnog dela njegovo zakonsko pravo. Dakle, sud se ponovo vraća na njegov status branitelja.
 
"Takođe je nesporno to da je prvostepeni sud, u kontekstu odredbe člana 47. KZ/11, propustio da oceni raniji život počinioca kao olakšavajuću okolnost za njegovo učešće u Domovinskom ratu, za šta je i višestruko odlikovan, što je okolnost izričito naznačena u ličnim podacima okrivljenog u izricanju presude."
 
Tako je Viši prekršajni sud, iako nije uvažio deo Prigorčeve žalbe u kojoj traži ponavljanje suđenja, uvažio žalbu u delu o otežavajućim i olakšavajućim okolnostima kao osnovanu i smanjio mu kaznu za silovanje na teret činjenica da je bio "višestruko odlikovan hrvatski branitelj", piše Index.hr.
 
Viši prekršajni sud u svojoj presudi napominje i da ovakva još manja kazna treba da ispuni svrhu kažnjavanja – društvenu osudu učinjenog krivičnog dela, specijalnu i generalnu prevenciju, te jačanje svesti o opasnosti krivičnog dela i pravednosti kažnjavanja njegovih izvršilaca, kao i omogućavanje da se okrivljeni nakon izdržane kazne vrati u društvo.
 
Zbog toga Viši krivični sud smatra da je za silovanje dovoljna kazna od godinu i po dana zatvora. 
 
Žrtvu silovanja, kada objašnjavaju pravednost kazne, ne pominju.
  • dvebebe

    09.10.2022 18:19
    stare navike...
    .. tesko umiru.
    verovatno je i tad ista "dela" pocinio, na braniku domovine.
  • Boco

    09.10.2022 18:12
    Tamošnjim braniteljima je dozvoljeno skoro sve, ko i ovde sns-ovcima. A silovanje to ni tamo ni ovde nije ništa, zato podržavam žene što protestvuju ispred informera. Tamo su žene u još podređenijem položaju nego ovde
  • Saša

    09.10.2022 17:29
    ...
    Skoro ništa bolesnije nisam pročitao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.