Politiko: Ursula fon der Lejen - američka predsednica Evrope

Briselski portal "Politiko" objavio je analizu pod naslovom "Ursula fon der Lejen - američka predsednica Evrope".

Portal ocenjuje da je to "paradoks" jer je predsednica Evropske komisije "pridobila naklonost Amerike, a otuđila se od nekih svojih kolega".

Amerikanci, dodaje "Politiko", cene to što čelnica Evropske komisije završava stvari, nasuprot ustaljenom složenom i sporom sistemu i kulturi odlučivanja unutar EU, a tokom nedavne turneje i predavanja u SAD je stavila do znanja da je "iskusila snažnu i podrodbnu saradnju punog poverenja s ‘Belom kućom ‘, a kad ste sučeljeni sa krizom, znate da tamo imate istinske prijatelje".
Pojedini mediji i analitičari u EU, istovremeno, ocenjuju da je, iako postoji odlučnost da se pomogne Kijevu u sukobu s Rusijom, došlo do krize vođstva u Uniji, kako zbog razlika i nedovoljnog upliva osovine Berlin-Pariz, tako i zbog jačanja izrazito desnih snaga, naročito posle pobede italijanske desnice na izborima.
 
To je dovelo do pucanja dosad donekle ujednačenih stavova Rima, Pariza i Berlina i jedino se u Pragu na samitu EU i zemalja "Evropske političke zajednice" oglasio francuski predsednik Emanuel Makron, zatraživši da Evropa i SAD ponovo preispitaju strategiju i ciljeve rata u Ukrajini.
 
Makron je češkom listu "Hospodarske novini" rekao da je "jasno da zbog veličine i geografije Rusije taj rat ne može imati čisto vojni ishod, već mora biti obustavljen za pregovaračkim stolom", ali da EU ne sme bezbednosno zavisiti od toga ko će biti na vlasti u Vašingtonu.
 
"Politiko! navodi da je, "prema mnogim zvaničnicima u Briselu, predsednica EK ličnost s kojom američki zvaničnici žele prevashodno da razgovaraju o Evropi, posebno kad je u pitanju rat u Ukrajini".
 
U Vašingtonu je s naklonošću gledano i na izbor Ursule fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, "imajući u vidu njeno iskustvo kao bivše nemačke ministarke odbrane i ona je zato u Bajdenovoj administraciji viđena kao idealna ličnost s obzirom na preteći rat".
 
"Bliske veze s Vašingtonom", objašnjava briselski portal, "treba da budu vredan adut ako bi Ursula fon der Lejen bila zainteresovana za neki visoki međunarodni položaj, naprimer u UN", a predsednica EK ne krije da bi rado ostala na čelu izvršnog tela EU i u drugom mandatu, od 2024.
  • Žana

    09.10.2022 17:35
    Žena je imala katastrofalne rezultate kao ministarka odbrane Nemačke, unazadila je nemačku vojsku i zloupotrebila novac i svi u Nemačkoj to znaju. To što je u SAD hvale je očekivano - ona i jeste njihov čovek. Bukvalno.
  • Salamander

    09.10.2022 17:34
    pregoreo pindjur
    malo su ga prepržili: zvonili "istinski prijatelji" na vrata, ponudili "besplatno" čišćenje....
    sic transit gloria Mundi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.