Papa osudio ponašanje Evrope prema migrantima: Situacija je odvratna, grešna, zločinačka

Papa Franja osudio je "nebrigu Evrope prema migrantima koji rizikuju svoje živote da bi prešli Sredozemno more".

"Isključivanje migranata je skandalozno", rekao je Franja u obraćanju na Trgu Svetog Petra povodom kanonizacije Don Đovanija Batiste Skalabrinija, italijanskog biskupa koji je 1887. osnovao red za pomoć italijanskim imigrantima i Artedima Zatija, Italijana koji je 1897. emigrirao u Argentinu i tamo posvetio svoj život pomaganju bolesnima.

Papa je rekao da su ljudi ostavljeni da umru na moru ili ih vrate u Libiju gde budu zatvoreni u logorima, a upotrebio je nemačku reč "lager" koja se odnosi na nacističke koncentracione logore.

"Zaista, situacija je kriminalna. Ostavljeni su da umru pred našim očima, Mediteran je postao najveće groblje na svetu. Situacija sa migrantima je odvratna, grešna, zločinačka. Ne otvarati vrata onima koji su u nevolji. Ne, mi ih isključujemo, šaljemo ih u lagere, gde ih eksploatišu i prodaju kao robove", naveo je papa.
 
On je takođe podsetio na Ukrajince koji beže od rata, za koji je rekao da "izaziva veliku patnju".
 
Pozvao je vernike da razmisle o postupanju prema migrantima i upitao okupljene vernike "da li ih dočekujemo kao braću ili ih iskorišćavamo".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.