Austrija vraća obavezu nošenja maski

Zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih koronavirusom, u Austriji predstoji uvođenje obaveznog nošenja zaštitne maske.
Austrija vraća obavezu nošenja maski
Foto: Pixabay
Ministar zdravlja Johanes Rauh planirao je da pooštri epidemijske mere tek kada bude došlo do drastičnog pogoršanja situacije u bolnicama. Međutim, on je, posle preporuke ekspertskog tima, koji se zalaže za povratak obaveze nošenja FFP2 maski, promenio stav.
Rauh je najavio da razmatra mogućnost vraćanja obaveze nošenja maski, ukazujući da je razvoj situacije narednih dana odlučujući.
"Ako se nastavi rast kao proteklih dana, a svakog dana je petocifren broj novozaraženih, i to između 12.000 i 15.000, neophodno je da se deluje", poručio je on.
 
To bi značilo da bi se vratila obaveza nošenja FFP2 maski u supermarketima, javnom prevozu, ali i institucijama. U Beču, za razliku od ostalih austrijskih pokrajina, i dalje je na snazi obaveza nošenja maski u javnom prevozu.
 
Eksperti kritikuju nedelovanje vlasti, jer se situacija u bolnicama svakodnevno pogoršava i pune se kreveti korona pacijentima. Prema prognozama, za samo dve nedelje situacija bi mogla biti još gora i u bolnicama bi bilo već 3.000 kovid pacijenata.
 
Sa odlukom da se uvede ponovo obaveza nošenja maski sačekalo se posle predsedničkih izbora, kako se ne bi dao povod protivnicima epidemijskih mera da glasaju za one koji se protive svakoj korona meri i vakcini.
 
Usled jesenjeg talasa korona virusa u školama širom Austrije vlada haos. Rauh želi da škole po svaku cenu ostanu otvorene, ali je situacija sve teža, i prve škole, u pokrajini Salcburg, morale su da pređu na onlajn nastavu.
 
Iako je doneta odluka da zaraženi nastavnici, bez simptoma, mogu da predaju, sve ih je više bolesnih, pa nema dovoljno nastavnog kadra za održavanje nastave.
  • Internista

    10.10.2022 15:54
    Veličina korone je 250nm, što se tiče maski slažem se da treba da se nose isključivo u zatvorenom prostoru, na otvorenom samo ako je velika gužva.
  • Sanja

    10.10.2022 11:56
    ne prolazi
    Ne prolazi više prevara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.