Trojici američkih istraživača Nobelova nagrada za ekonomiju

Američki istraživači Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig dobitinici su Nobelove nagrade za ekonomiju.
Nagrada je američkim stručnjacima dodeljena za istraživanja o bankama i finansijskoj krizi.
"Savremena bankarska istraživanja pojašnjavaju zašto imamo banke, kako ih učiniti manje ranjivim u krizama i kako kolaps banaka pogoršava finansijsku krizu. Osnove ovog istraživanja postavili su Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig početkom 1980-ih. Njihove analize su imale veliki praktični značaj u regulisanju finansijskih tržišta i suočavanju sa finansijskim krizama", navodi se u saopštenju.
"Da bi privreda funkcionisala, štednja se mora usmeriti u investicije. Međutim, ovde postoji sukob: štediše žele trenutni pristup svom novcu u slučaju neočekivanih izdataka, dok preduzeća i vlasnici kuća moraju da znaju da neće biti primorani da prevremeno otplaćuju svoje kredite. U svojoj teoriji, Diamond i Dibvig pokazuju kako banke nude optimalno rešenje za ovaj problem. Delujući kao posrednici koji prihvataju depozite od mnogih štediša, banke mogu omogućiti deponentima da pristupe svom novcu kada žele, dok istovremeno nude dugoročne kredite", dodaje se.
 
Takođe, navedeno je i da je njihova analiza pokazala kako kombinacija ove dve aktivnosti čini banke ranjivim na glasine o njihovom skorom kolapsu. Ako veliki broj štediša istovremeno potrči u banku da podigne svoj novac, glasina može postati samoispunjavajuće proročanstvo – dolazi do bežanja banke i banka propada. Ova opasna dinamika se može sprečiti tako što će vlada obezbediti osiguranje depozita i delovati kao zajmodavac bankama u najgorem slučaju.
 
Dajmond je pokazao kako banke obavljaju još jednu društveno važnu funkciju - kao posrednici između mnogih štediša i zajmoprimaca, banke su pogodnije za procenu kreditne sposobnosti zajmoprimaca i obezbeđivanje da se krediti koriste za dobra ulaganja.
 
"Ben Bernanke je analizirao Veliku depresiju 1930-ih, najgoru ekonomsku krizu u modernoj istoriji. Kada su banke propale, vredne informacije o zajmoprimcima su izgubljene i nisu se mogle brzo ponovo stvoriti. Sposobnost društva da usmeri štednju u produktivne investicije je stoga ozbiljno smanjena", piše u saopštenju Komiteta za dodelu Nobelove nagrade.
  • Zemlja čudesa

    10.10.2022 12:52
    Takvi mudraci, za "nobela", a nisu zapazili da banke svojim špekulativnim poslovanjem izazivaju krize?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet