Srbija među zemljama koje su u UN glasale protiv predloga Rusije

Generalna skupština UN izglasala je sinoć odbijanje inicijative Rusije da ovo telo održi tajno glasanje o tome da li se osuđuje potez Moskve kojim je anektirala četiri okupirana regiona u Ukrajini.
Srbija među zemljama koje su u UN glasale protiv predloga Rusije
Foto: Pixabay
Među 107 država koje su se izjasnile da glasanje treba da bude javno bila je i Srbija.
Generalna skupština odlučila je, sa 107 glasova za, da će održati javno glasanje, a ne tajno glasanje, o nacrtu rezolucije koja osuđuje ruske "takozvane nezakonite referendume" i "pokušaj nelegalne aneksije".
Diplomate su rekle da će glasanje o rezoluciji verovatno biti u sredu ili četvrtak.
 
I Srbija je među 107 zemalja koje su na Generalnoj skupštini UN glasale protiv inicijative Rusije da se tajno glasa za rezoluciju koja osuđuje nelegalne referendume i pokušaj aneksije delova Ukrajine.
 
 
Samo 13 zemalja protivilo se sinoć održavanju javnog glasanja o nacrtu rezolucije, još 39 zemalja je bilo uzdržano, a preostale zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, nisu glasale.
 
Rusija je tvrdila da lobiranje Zapada znači da "može biti veoma teško ako se stavovi iznesu javno".
 
Tokom sastanka u ponedeljak, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja doveo je u pitanje pritisak da se osudi Moskva.
 
"Kakve to veze ima sa mirom i bezbednošću ili pokušajem rešavanja sukoba? To je još jedan korak ka podeli i eskalaciji, što siguran sam da nije nešto potrebno apsolutnoj većini država u ovoj prostoriji", kazao je Nebenzja.
 
Nakon što je Generalna skupština sinoć odlučila da održi javno glasanje o nacrtu rezolucije, Rusija je odmah pokušala da natera telo da ponovo razmotri to pitanje, ali je to u velikoj većini bilo neuspešno.
 
Moskva je prešla na aneksiju četiri delimično okupirana regiona u Ukrajini - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, nakon što je organizovala referendume.
 
Ukrajina i saveznici proglasili su glasanje nezakonitim i prinudnim.
 
Nacrt rezolucije Generalne skupštine UN poziva države da ne priznaju potez Rusije i potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.
 
Ukrajina u UN optužila Rusiju da je teroristička država
 
Ukrajina je u Ujedinjenim nacijama optužila Rusiju da je "teroristička država" nakon ubijanja civila masovnim napadima na Kijev i velike gradove. Govornici u UN iskoristili su priliku da osude jučerašnje napade krstarećim raketama u najmanje 14 ukrajinska regiona, uključujući glavni grad Kijev gde je poginulo najmanje 14 ljudi.
 
Rusija tvrdi da su joj na meti bila vojna i energetska postrojenja, ali neki projektili su pogodili civilne oblasti.
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je "duboko šokiran" ruskim raketnim napadom.
 
Evropska unija ocenila je da je počinjen ratni zločin, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Rusija stoji iza terora i surovosti.
 
Američki predsednik Džozef Bajden, jedan od mnogih stranih lidera koji su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, založio se za nastavak pomoći Ukrajini, uključujući u naprednim sistemima odbrane, saopštila je Bela kuća.
  • @Mile

    11.10.2022 16:13
    Da li možete vi sa uključenom tikvom da Hrvatsku obavestite da njihov referendum o nezavisnosti na koji je izašlo 84% birača nije validno? Preskočićemo sva zastrašivanja i "kristalnu noć" u Zadru usmerenu protiv srpske manjine pre referenduma, budite tako dobri i objasnite im vašu teoriju o nevalidnom referendumu.
    U pravu ste, ovde jeste rat ali broj izašlih pokazuje da broj raseljenih u tom području nije velik. Ipak bih vas podsetio da ni referendum na Krimu "nije validan" u očima prepoštenog Zapada iako u tom trenutku nije bilo ni rata ni raseljavanja.
  • pajo patak

    11.10.2022 15:01
    Лиманац
    sram nas bilo.
  • pajo patak

    11.10.2022 14:00
    Лиманац
    koji vi i koji oni bilo šta znate, a pogotovo o tome šta misle građani цпбије ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet