Novo brojanje glasova za predsednika RS počinje u četvrtak

Ponovno brojanje glasačkih listića za predsednika Republike Srpske počeće u četvrtak, 13. oktobra, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, saopšteno je danas iz CIK BiH.
Navedeno je da će u četvrtak u 15.30 časova početi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mestima u Republici Srpskoj (RS) za nivo predsednika i potpredsednike RS.
Iz CIK-a BiH je saopšteno da brojanju mogu da prisustvuju akreditovani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su overeni kandidati za predsednika i potpredsednike RS, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje.
"Tri javna RTV servisa u Bosni Hercegovini (RTV BiH, RTV Federacije i Radio-televizija RS), ako pokažu interes, mogu uživo u celosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića", naglašeno je iz CIK BiH.
 
To isto će biti omogućeno i ostalim zainteresovanim medijima. Iz CIK-a BiH dodaju da su na ovaj način blagovremeno obavestili javnost, izborne posmatrače i medije o početku otvaranja vreća i kontrolnog ponovnog brojanja glasačkih listića po službenoj dužnosti za predsednika RS.
 
Naredba o ponovnom brojanju glasova za ovaj nivo donesena je juče, zbog, kako je navedeno, nepravilnosti na izborima za predsednika RS.
 
Opozicione stranke iz RS – SDS, PDP i Lista za pravdu i red, podnele su zahtev CIK-u BiH za ponovno brojanje glasova za predsednika RS, navodeći da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić "pokradena" na izborima 2. oktobra.
 
PDP je u izbornoj noći proglasio pobedu svoje kandidatkinje, a tri sata nakon toga, pobedu je proglasio i kandidat SNSD Milorad Dodik, koji, prema podacima CIK-a, ima veći broj glasova.
 
Opozicione stranke su u Banjaluci održale proteste u četvrtak i nedelju, optužujući vladajuće stranke da su organizovale "izbornu kradju i pokušale da prekroje volju naroda".
 
  • A

    11.10.2022 20:27
    A
    A ko broji glasove?
  • Dejan

    11.10.2022 19:38
    Obojena revolucija2
    Da li ti pratis internet?Dokazano da je Baja krao,predsjednik birackog mjesta priznao je da je Jelenine glasove upisao trecem kandidatu ,a njoj stavio njegove glasove odnosno tri nule.Ako je pobijedio ok zasto se boji brojati glasove?Zato sto se nece poklopiti precizno zapisnik birackog mjesta i ono sto je zapecaceno u vreci.Tebi treba da bude jasno nastavi li se Bajina politika RS sama ce propasti jer u njoj nece imati ko ziviti.
  • Banderaš

    11.10.2022 18:31
    Udbaško blato
    Do cetvrtka će Udba da naštampa i preveze u Banjaluku nove glasačke listiće i ako treba Dodik ce pobediti i sa 15 miliona glasova. Da li neko zaista misli da će glasanjem na balkanu zaista nesto promeniti!!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet