NATO će održati vojnu vežbu sa nuklearnim oružjem uprkos Putinovim pretnjama

NATO će sledeće nedelje održati planiranu godišnju vojnu vežbu s nuklearnim oružjem uprkos rastućim tenzijama zbog rata u Ukrajini.
NATO će održati vojnu vežbu sa nuklearnim oružjem uprkos Putinovim pretnjama
Foto: Pixabay

Održaće uprkos insistiranju predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti sva raspoloživa sredstava za odbranu ruske teritorije, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vežba nazvana "Steadfast Noon", održava se svake godine i obično traje oko nedelju dana. Ona predviđa angažovanje borbenih aviona koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne i upotrebu pravih bombi. U vežbi učestvuju i druge vazduhoplovne snage.
Četrnaest od 30 država članica NATO-a biće uključeno u vežbu, planiranu pre napada Rusije na Ukrajinu u februaru. Glavni deo manevara biće na više od 1.000 kilometara od Rusije, rekao je jedan zvaničnik NATO-a.
 
"Poslalo bih veoma pogrešan signal ako bismo zbog rata u Ukrajini sada odjednom otkazali rutinsku, dugo planiranu vežbu. To bi bio apsolutno pogrešan signal", rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.
 
On je dodao da su čvrsto, predvidljivo ponašanje i vojna snaga NATO-a su najbolji je način da se spreči eskalacija.
 
"Ako bismo sada stvorili osnov za bilo kakve nesporazume, pogrešne procene u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo i odbranimo sve saveznike, povećali bismo rizik od eskalacije", rekao je on.
 
Dok se ruske snage povlače pod napadima ukrajinskih snaga naoružanih oružjem sa Zapada, Putin je više puta signalizirao da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje kako bi zaštitio anektirane teritorije u Ukrajini i da bi odvratio države NATO-a od slanja visoko razvijenog oružja Ukrajini.
 
Nuklearno oružje koje je nominalno arsenal NATO-a je pod čvrstom kontrolom tri zemlje-članice: SAD, Velike Britanije i Francuske. Tajnovita "Grupa za nuklearno planiranje" alijanse sastaće se u četvrtak tokom sastanka ministara odbrane.
 
Stoltenberg je opisao sve oštrije pretnje Putina nuklearnim oružjem opisao kao "opasne i nepromišljene" i podvukao da su saveznici "jasno preneli Rusiji da će imati teške posledice ako na bilo koji način upotrebi nuklearno oružje".
 
"Pomno nadziremo ruske nuklearne snage", rekao je Stoltenberg i dodao da "nismo videli nikakve promene u držanju Rusije, ali ostajemo na oprezu".
  • w/e

    16.10.2022 16:00
    clickbait
    "Održaće uprkos insistiranju predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti sva raspoloživa sredstava za odbranu ruske teritorije, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg."

    Hoce odrzati vezbe ili napad na Rusiju? Posto ne postoji izjava u kojoj se preti upotrebom nuklearnog oruzja u slucaju odrzavanja redovnih vojnih vezbi.
  • Dusko

    13.10.2022 07:32
    Ramamti Ezer na čemu si?
    Stvarno bih voleo da znam na čemu si?
  • Ramamti Ezer

    11.10.2022 20:02
    Igrale se delije oko Rusije
    Niko od tih usijanih političkih i vojnih glava, ni ne sanja da su deo mnogo mračnijeg i jezivijeg scenarija, koji ceo svet gura u situaciju iz koje nema povratka. O čemu se radi? Biblijska knjiga Otkrivenje (16:14,16), tamo se kaže da demoni šalju nadahnute objave ka političkim vladarima celog sveta i spremaju ih ne za opšti sukob, treći svetski rat, nuklearni holokaust i druge nebuloze, već za rat protiv samog Boga - Armagedon. Ta svetska situacija je danas kristalno jasna i samo lud ne vidi da se sve vojske sveta užurbano spremaju za nešto. Nikome nije jasno šta je to, ali svi su u strahu od onog drugog koji će možda prvi početi. A to je upravo ono što Satana i demoni žarko žele. Da u potpunom haosu, znajući da im je ostalo još vrlo malo vremena do izvršenja kazne koju im je namenio Bog, sa sobom povedu u propast što veći broj ljudi. Nacionalizam je definitivno glavna zamka na koju Satana danas hvata emocije ljudi koji svojim stavom najčešće gotovo nesvesno pokazuju da žele da dobiju svoje mesto u svetskoj klaonici. Uteha je da će u Armagedonu biti uništene sve ljudske vladavine i vojni kapaciteti celog sveta i nikad posle toga čovek više neće vladati nad drugim ljudima (Danilo 2:44).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet