Širom Bosne i Hercegovine održani protesti zbog nasilja nad ženama

U više gradova u Bosni i Hercegovini danas su održani protesti zbog nasilja nad ženam i njihovim sve češćim ubistvima.
Širom Bosne i Hercegovine održani protesti zbog nasilja nad ženama
Foto: Pixabay
Povod za proteste, pod motom "Naš bol je vaš sram", bilo je svirepo ubistvo u Bihaću pre nekoliko dana, gde je muškarac zadavio svoju suprugu.
Žene okupljene na protestima u gradovima BiH istakle su da žele pokazati i solidarnost i sa ženama s Kosova i Srbije, koje su takođe nedavno protestvovale zbog nasilja nad ženama.
Protesti su održani u Sarajevu, Bihaću, Banjaluci, Bijeljini, Zenici, Tuzli, Mostaru, Goraždu.
 
Na Trgu Krajine u Banjaluci bilo je i muškaraca i roditelja s decom.
 
"Ovo je prvi put da žene u BiH organizuju ovakve proteste posle femicida koji se nedavno desio u Bihaću", rekla je novinarima Milica Pralica iz Udruženja građana "Ošta nula".
 
Dodala je da ta borba ne isključuje muškarce, dodavši da je cilj okupljanja da se probudi svest javnosti i da se femicid, odnosno ubistvo žene samo zato što je žena, i pravno tretira kao zločin.
 
U Bihaću je izveden performans sa kaiševima i kablovima kojima su mnoge žene udavljene, dok je Sarajevu kratko obustavljen saobraćaj kada je više stotina okupljenih krenulo u protestnu šetnju od Trga Alije Izetbegovića ka Trgu dece Sarajeva.
 
U Sarajevu su okupljene žene poručile da je "žena rodila sve nas, pa će žena roditi revoluciju".
 
Sa protestnih okupljanja širom BiH žene su zatražile uvođenje pravne definicije femicida, i femicid kao krivično delo u sve zakonske i podzakonske akte, hitno uskladjivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom, odnosno Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i revidiranje kaznenih praksi.
 
Zatraženo je da se obezbedi prevencija i zaštita od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole i izricanje teže kazne počiniocima u slučajevima kada dodje do smrtnog slučaja zbog nasilja u porodici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.