Braći Deđorđo po 40 godina zatvora zbog ubistva novinarke na Malti

Braća Deđorđo osuđena su danas na po 40 godina zatvora nakon što su priznali krivicu za ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine.
Braći Deđorđo po 40 godina zatvora zbog ubistva novinarke na Malti
Foto: Pixabay
Alfred i Džordž Deđorđo su se izjasnili da nisu krivi na početku suđenja, ali su nakon duže pauze njihovi advokati rekli da su pristali da priznaju krivicu u zamenu za blažu kaznu, preneo je AP.
Ovo je važan korak napred, da se ostvari pravda u slučaju koji predstavlja mračno poglavlje u istoriji Malte, navodi se u saopštenju koje je kancelarija premijera Roberta Abele objavila ubrzo nakon izricanja presude.
Jedan od novinarkinih sinova, Metju Karuana Galicia, rekao je novinarima da mu je laknulo što su braća osuđena.
 
"Sada ostaju preostali predmeti", kazao je on, misleći na procesuiranje ostalih optuženih.
 
On je, međutim, istakao da je pet godina koliko je trebalo da se dostigne ova faza pravde za njegovu majku predugo. Dvojici optuženih je, takođe, naloženo da plate po 50.000 evra kao i sudske troškove. Oni su mogli da dobiju i maksimalnu kaznu doživotnog zatvora.
 
Posle njihovog priznanja krivice, sada su četiri osobe priznale da su učestvovale u ubistvu. Peta osoba, lokalni biznismen Jorgen Fenek, još uvek u zatvoru čeka suđenje.
 
Tužioci veruju da je on naručio ubistvo, što on poriče. U intervjuu za Rojters ranije ove godine, Džordž Deđorđo je priznao da je počinio zločin.
 
Advokat braće je, takođe, rekao da Deđorđovi traže pomilovanje u zamenu za otkrivanje svega što znaju o drugim ubistvima, bombama i zločinima. Njihov zahtev za pomilovanje nije prihvaćen i poroti sačinjenoj od pet muškaraca i četiri žene je na početku postupka naloženo da razmotre samo ono što su čuli u sudnici.
 
Novinarka Dafne Karuana Galicija je istraživala korupciju na Malti i ubijena je 16. oktobra 2017. godine kada je pod njen auto postavljena bomba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet