Švedska desničarka suspendovana iz stranke, nazvala Anu Frank nemoralnom

Zvaničnicu švedske desničarske partije Švedski demokrati suspendovala je stranka zbog pogrdnih komentara o Ani Frank, jevrejskoj autorki poznatog dnevnika pisanog dok se skrivala od nacista.

U objavi preko Instagrama, koja je u međuvremenu izbrisana, Rebeka Falenkvist nazvala je Anu Frank "nemoralnom", a pripisala joj i druge epitete prema švedskim medijima.

Ana Frank, koja je pisala dnevnik dok je živela skriveno u Amsterdamu pre nego što je uhvaćena, umrla je sa 15 godina u nacističkom koncentracionom logoru Bergen-Belsen u februaru 1945. godine.

Objava Falenkvist, 26-ogodišnje šefice televizijskih programa za stranku Švedski demokrati izazvala je žustre reakcije jevrejskih grupa i izraelski ambasador Ziv Nevo Kulman je napisao u Tviter poruci: "snažno osuđujem ovu gnusnu uvredu, punu nepoštovanja prema sećanju na Anu Frank", a uz to je priložio, kako je izgledalo, telefonski snimak Instagram objave švedske zvaničnice Falenkvist. 
 
Medijski direktor Švedskih demokrata Oskar Kavali-Bjorkman rekao je za švedsku novinsku agenciju TT kasno sinoć da partija ozbiljno shvata "bezosećajne i neprikladne" komentare Falenkvist i da će pokrenuti internu istragu o tom pitanju. 
 
Partiju Švedski demokrati osnovali su 1980-ih ljudi koji su bili aktivni u ekstremističkim desničarskim grupama, uključujući i neonaciste. Partija je na izborima 11. septembra postala druga najveća stranka pod vodjstvom Jimija Akesona. 
 
U petak su tri švedske partije desnog centra sklopile dogovor o formiranju koalicione vlade uz podršku Švedskih demokrata koji su se pomerili ka političkom mejnstrimu, ali zadržali tvrd stav o imigraciji.
  • Yip Man

    17.10.2022 13:14
    nikoz, provo proveri na cijoj strani su bili nedic i tadasnja vlada pa onda prosipaj gluposti.
  • V5

    17.10.2022 07:18
    Talentovana
    Ova može odmah da se zaposli u nekom đubroidu.
  • ...

    17.10.2022 04:50
    Da li je doticna obrazlozila zasto Anu Frank smatra nemoralnom?
    Ne mogu da se otmem utisku da ova nema pojma ko je Ana Frank. Kao ona obozavateljka Dzastina Bibera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet