Pariz traži da Teheran odmah oslobodi petoricu građana iz zatvora u kom je izbio požar

Francuska sa najvećom pažnjom prati sudbinu Francuza "arbitrarno držanih" u iranskom zatvoru Evin u Teheranu gde su u požaru koji je izbio sinoć stradale četiri osobe, a 61 je povređena.

Ovo navodi u saopštenju portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova.

"Francuska nastavlja da prati sa najvećom pažnjom tu situaciju, u kontaktu sa porodicama našim pritvorenih i ponovo podseća iranske vlasti da su one odgovorne za bezbednost i zdravlje naših sunarodnika zatvorenih u Iranu", rekla je danas portparolka.

Pariz ponavlja zahtev za momentalnim oslobađanjem svojih državljana i podseća Iran na odgovornost prema svim zatvorenicima u zatvoru Evin, uključujući onih osoba koje su zatvorene iz političkih razloga.
 
Trenutno se u Iranu u zatvoru nalazi pet Francuza, objavila je u utorak francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona na javnom radiju Frans Enter (France Inter), mada je do sada Pariz zvanično govorio da ih je četiri.
 
Poslednji francuski državljanin je bio u prolazu u Teheranu i nedavno je uhapšen, navelo je ministarstvo.
 
Iran je krajem septembra objavio da je uhapšeno devet stranaca, među kojima i jedan Francuz, u talasu protesta koji su zahvatili zemlju posle smrti Mahse Amini, 22-ogodišnje devojke koja je umrla posle hapšenja od strane policije za moral zbog kršenja iranskih propisa o oblačenju za žene, gde se predviđa nošenje hidžaba.
 
U zatvoru Evin drži se više osoba uhapšenih tokom protestnog pokreta kao i stranci ili osobe sa dvostrukim državljanstvom, kao što je univerzitetska profesorka sa francuskim i iranskim državljanstvom Fariba Adelhah. 
 
Tu se takođe nalazi Amerikanac Sjamak Namazi, koji je ponovo zatvoren ove nedelje posle privremenog oslobađanja, prema navodima njegove porodice.
 
U tom zatvoru se nalazi i iranski reditelj Džafar Panahi, dobitnik više međunarodnih nagrada i reformistički političar Mostafa Tadžzadeh. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet