Opozicija iz RS podnela krivične prijave za izbornu krađu, Dodik prvi na listi

Predsednici opozicionih stranaka iz Republike Srpske danas su Tužilaštvu BiH predali krivičnu prijavu protiv nekoliko stotina osoba.
Opozicija iz RS podnela krivične prijave za izbornu krađu, Dodik prvi na listi
Foto: 021.rs
Kako kažu, za njih smatraju da su na opštim izborima 2. oktobra učestvovali u izbornoj krađi.
"Prvooptuženi je Milorad Dodik, predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)", rekao je novinarima u Sarajevu predsednik Partije demokratsog progresa (PDP) Branislav Borenović.
 
On je dodao da se među prijavljenima nalaze članovi ostalih vladajućih stranaka u RS, više od stotinu predsednika biračkih odbora, koji su na tu poziciju imenovani ispred SNSD-a, kao i pojedinci potpuno nepoznati javnosti.
Borenović je naglasio da su uz prijavu Tužilaštvu BiH dostavili i nekoliko stotina pisanih dokaza i materijala koji, kako je naveo, potvrđuju da se radi o krivičnom delu izborne krađe, ali i organizovanog kriminala.
 
"Očekujemo da Tužilaštvo BiH reaguje i da ispita ove ozbiljne navode koje smo predali. Jedan deo prijava smo ranije uputili i tužilaštvima u RS, zbog povrede tajnosti glasanja, uništavanja glasačkih listića", kazao je Borenović.
 
Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je ovo "ozbiljan trenutak za celo društvo" i da veruje u "brzu i energičnu akciju" pravosuđa i procesuiranje velikog broja ljudi.
 
"Radi se o organizovanom kriminalu i neviđenoj krađi. U Doboju je jasno da se radi o oko 1.500 ukradenih glasova. Radilo se organizovano. Nisu samo pravosuđe i Centralna izborna komisija BiH (CI) na ispitu, već celo društvo", kazao je Šarović.
 
Ocenio je da se ne može očekivati da "neko ko je krađom došao na vlast bude pošten tokom vršenja te vlasti u naredne četiri godine".
 
"Sve opcije su otvorene. Ako se kralo na ovom nivou (za predsednika RS), onda treba prebrojati glasove na svim nivoima vlasti. Suštinski je važno da konačno završimo sa tamnom stranom funkcionisanja našeg društva", zaključio je Šarović.
 
Predsednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović je kritikovao rad Tužilaštva BiH.
 
"Ova zgrada iza nas je 'protočni bojler', u kome se ciklično podnose prijave, a one završe u ladici. Ako ne bude konstantnog pritiska, tako će biti i ovoga puta", ocenio je on.
 
Opozicija u RS od 2. oktobra, kada su održani opšti izbori u BiH, tvrdi da se na njima desila "izborna krađa" i "prekrajanje volje naroda".
 
Na zahtev opozicije CIK je donela odluku o ponovnom brojanju glasova za predsednika RS, zbog čega je SNSD protiv nje podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, navodeći da se radi o nezakonitoj odluci. SNSD tvrdi da su oni pobednici na svim nivoima izbora – za parlamenta RS i BIH, predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH.
  • Trole

    18.10.2022 23:27
    Dodik mi nije ni malo simpatičan, ali ovi iz opozicije su veliko zlo za Republiku Srpsku.
  • Veternik

    18.10.2022 20:24
    Dodik je pobedio na izborima za predsednika RS. I na ponovnom prebrojavanju glasova je pobedio. Britanski spijuni vrsljaju po BiH i smeta im Dodik jer sprema se otimanje teritorije RS preko ustavnog suda ce se otimati njive, sume, a na kraju i gradiovi i prepisace se u katastar u vlasnistvo Sarajeva . Dok Britanci naoruzavaju muslimane i spremaju rat protiv Srba jer se neci dozvoliti oduzimanje teritorije RS, za to vreme Vucic ne vadi iz usta reci "sankcije Rusiji", a nema ko drugi da vojno i u UN vetom da pomogne Srbima osim Rusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.