Nemačka korak bliže legalizaciji marihuane

Nemačka je danas otvorila put legalizaciji kupovine i posedovanja malih količina marihuane za rekreativnu upotrebu, kao i njene proizvodnje, javljaju agencije.
Nemačka korak bliže legalizaciji marihuane
Foto: Pixabay
"Savezna vlada je danas dogovorila ključne tačke za kontrolisanu distribuciju kanabisa odraslima za rekreativnu upotrebu", rekao je ministar zdravlja Karl Lojterbah.
On je predstavio planove za dekriminalizaciju posedovanja do 30 grama kanabisa.
Još je nejasno da li će se plan koji je odobrila vlada ostvariti, jer vlada prvo želi da bude sigurna da je u skladu sa pravom Evropske unije. Ministar zdravlja je rekao da će se nastaviti sa zakonom samo ako je to slučaj, navodi Radio slobodna Evropa.
 
Planom je predviđena prodaja kanabisa odraslim osobama u licenciranim prodajnim mestima, a cilj je borba protiv crnog tržišta, rekao je Lojterbah.
 
Dodao je da Vlada namerava da čvrsto reguliše tržište.
 
Legalizacija kontrolisane prodaje kanabisa jedna je od niza reformi navedenih u prošlogodišnjem koalicionom sporazumu između tri socijalno liberalne stranke koje čine vladu kancelara Olafa Šolca.
 
Rekli su da će plan osigurati kontrolu kvaliteta, a istovremeno zaštititi mlade i usaglasili se da će se "društveni efekti" novog zakona preispitati nakon četiri godine.
 
Između ostalih planova za liberalizaciju, vlada je iz krivičnog zakona uklonila zabranu lekarima da "reklamiraju" usluge abortusa. 
 
Takođe želi da olakša put do nemačkog državljanstva, ukine ograničenja za dvojno državljanstvo i smanji minimalan uzrast za glasanje na nacionalnim i evropskim izborima sa 18 na 16 godina.
 
Vlada takođe želi da ukine zakon star 40 godina koji zahteva od transseksualnih osoba da dobiju psihološku procenu i sudsku odluku pre službene promene pola, što je proces koji često uključuje intimna pitanja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.