Predsednica Evropske centralne banke: Bolesni Putin pokušava da izazove haos i uništi Evropu

Evropska centralna banka mora da podigne kamatne stope zbog inflacije izazvane ratom koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard.
Predsednica Evropske centralne banke: Bolesni Putin pokušava da izazove haos i uništi Evropu
Foto: Pixabay

"To je ono što on pokušava da uradi, izazove haos i uništi Evropu što je više moguće. Energetska kriza izaziva ogromnu inflaciju koju moramo da pobedimo", rekla je Lagard.

"Svako ko se tako ponaša mora da se vodi zlim silama", rekla je Lagard i ocenila da je "bolesni ruski predsednik zastrašujuća osoba".

"Povećana inflacija u Evropi nastala je niotkuda", ukazala je ona i odluku ECB da se još jednom povećaju kamatne stope obrazložila borbom protiv inflacije.
 
U septembru je inflacija širom evrozone dostigla 10 odsto, podseća portal Politiko.
  • Realista

    30.10.2022 08:04
    @ELO
    Ono što ne valja je tvoje nerazumevanje ekonomije. Zamisli da danas imaš ekonomiju koja vredi 1000 dinara i ti ih naštampaš - tu ti je inflacija 0%, sutra ti ekonomija propadne 30% a ti i dalje imaš 1000din, to znači da si precenio ekonomiju sa 42% i tolika će ti biti inflacija. Jedini način je da povučeš novac iz opticaja i uđeš u privrednu recesiju ali to se izbegava po svaku cenu jer se iz iste teško (čitaj: skupo) izlazi.
  • Banderaš

    30.10.2022 07:53
    Srpski recept
    Uvek je neko drugi kriv,to je srpski recept koji je stigao i do EZB.
    EZB je 4 godine ubacivala u privredu po 30 milijardi €/dnevno,to nema veze,to što su kamate bili na nuli,čak u minusu,to je pravi razlog haosa koji ste sami skuvali,a svi mi moramo da pojedemo.
    Dovoljno imamo naših prevaranata koji su nas iškolovali i naučili za ovih 10 godina je srbija sa 14 milijardi duga,došla na 40 milijardi i do 01.01.2023 stižu nam 3,4 milijarde koje trebamo da vratimo,a mi smo pozajmili 1,6 milijardu u zadnje 2 sedmice da bi preživeli,pa dragi građani ješćete korenje iz parka uskoro.
  • R49

    30.10.2022 07:14
    Oni uvek podupiru kuću s krova
    Mislim da ne treba optuživati Putina već zaštitnike svetske demokratije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet