Zbog manjka radne snage: Kanada će primati po pola miliona doseljenika godišnje

Kanada je povećala broj doseljenika koje namerava da primi do oko pola miliona godišnje do 2025. da bi nadoknadila veliki manjak domaće radne snage.
Zbog manjka radne snage: Kanada će primati po pola miliona doseljenika godišnje
Foto: Pixabay
"Kanadi je potrebno više ljudi", rekao je ministar za imigraciju Šon Frejzer.
Više od 900.000 radnih mesta je upražnjeno u mnogim sektorima, a nezaposlenost je poslednjih meseci pala na istorijsko nizak nivo i u septembru bila 5,2 odsto.
Otava zato namerava da odobri stalni boravak za 465.000 osoba 2023, 485.000 u 2024. i 500.000 u 2025. godini.
 
Kanadska vlada namerava da popravi programe selekcije potencijalnih doseljenika da bi bolje odgovorila na velike manjkove radne snage u zdravstvu, na specijalizovanim poslovima, u proizvodnji kao i u takozvanom sektoru STEM- nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.
 
Cilj je da do 2025. godine više od 60 odsto ukupnih doseljenika budu ekonomski migranti, rekao je Frejzer.
 
Kanada takođe namerava brže da spoji porodice čiji neki članovi žive u inostranstvu, ali i da primi manje izbeglica.
 
Ona je 2021. primila više od 405.000 imigranata, što je najveći broj koji je ikad primila u jednoj godini, navelo je Ministarstvo za imigraciju u saopštenju.
 
"Stanovništvo Kanade raste gotovo dva puta brže od bilo koje zemlje G7", rekao je ministar Frejzer.
 
Među sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, Kanada koja ima gotovo 39 miliona stanovnika, ima najveći udeo doseljenika, tako da je gotovo jedna četvrtina Kanađana rođena u inostranstvu.
 
Kanada je istovremeno pred rekordnim talasom odlazaka u penziju, upozorio je proletos kanadski Statistički biro.
  • Živorad

    16.03.2023 15:27
    Stvarnost
    Kanada uvozi ljude ali privreda ne otvara radna mesta. Stručnjaci u svojim oblastima ( ekstremno dobri ), poduzetnici ( zanatlije ), vozači ( privatnici ) mogu opstati, kao i svugdje, pogotovo kada se ulaže i privatni novac preko banaka ( koje daju povoljne kredite ).
    Administrativni poslovi su slabo plaćeni i nema ih dovoljno. Uslužne delatnosti ovisno od vrste usluga su slabo plaćene i ako mnogobrojne telefonske usluge se obavljaju iz azijskih zemalja.
    Neuporedivo je porediti standarde jer sistemi nisu jasni.
    Omladina iz ex YU sa i bez diploma uglavnom rade u uslužnoj delatnosti ( konobariše) za minimalnu satnicu.
    Standard čoveka koji živi od plate ili socijalne pomoći je loš.
  • Jaa

    02.11.2022 15:53
    daju svasta, nude dosta, kicma trans ponajvise, priprema divljine za naseljavanje, hladna klima, mozda nekom nije, al negreju kuce kada je 8-12 stepeni u kuci, kada dodje 25 nije im dobro, al sve nije tesko dok si zdrav a kada se razbole vracaju se kod nas u private klinike, u Kanadi poradjaju babice kod kuce ne u bolnici, I uvek si manje placen ko dosljak, njima treba radna snaga da ne crnce oni, kapitlizam trazi da smanji svoje troskove a poveca potrosnju, pa ko voli nek izvoli
  • Neli

    02.11.2022 15:47
    Moze
    Imaju oni spiskove profesija koje su favorizovane, koga zanima neka potrazi. Napor se isplati visestruko, jedino bolje pre 40te, mada znamo ljude koji su digli ruke od ove prćije i otisli i sa 40+, kamiondzija i administrativni radnik, super im je

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.