Netanjahu blizu zapanjujuće pobede zahvaljujući ultradesničarima

Dan posle parlamentarnih izbora u Izraelu sve ukazuje na to da će lider opozicije i bivši premijer Benjamin Netanjahu izvojevati veliku pobedu zahvaljujući svojim saveznicima.
Netanjahu blizu zapanjujuće pobede zahvaljujući ultradesničarima
Foto: Pixabay
Time bi se mogla okončati politička kriza zbog koje su Izraelci pet puta glasali za tri i po godine, navode izraelski mediji.
Posle 85 odsto prebrojenih glasova predviđa se da će blok partija lojalnih Netanjahuu imati 65 poslanika, od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu), četiri više nego što je potrebno,odnosno stabilnu većinu iako se rezultat može promeniti posle prebrojavanja glasova pripadnika bezbednosnih snaga, zatvorenika, diplomata u inostranstvu, izmedju ostalih.
U koaliciji koja bi mogla biti naredna vladajuća u Izraelu su dve partije ultraortodoksnih Jevreja, Šas i Ujedinjena Tora judaizam i ultradesni verski cionizam čiji je lider Becalel Smotrič,a uključuje Ocma Jehudit (Jevrejsku snagu) trenutno poznatijeg ekstremiste Itamara Ben-Gvira, piše Tajms ov Izrael.
 
Ben-Gvir je najveća zvezda izbora jer je doprineo da njegova prvobitno mala partija sada predstavlja 10 odsto izraelskih birača. Ako se rezultat izbora ne izmeni značajno povratak Netanjahua kome se sudi za korupciju u tri slučaja biće zapanjujući.
 
Kritičari međutim upozoravaju da će na vlast doći i Ben-Gvir i njegov politički partner Smotrič koji bi mogli lišiti prava arapske gradjane, smanjiti ovlašćenja Vrhovnog suda i pojačati društvene podele.
 
Ključni faktor u ovom trenutku je sudbina levičarske partije Merec i nacionalističke arapske stranke Balad za koje se ne zna da li će preći izborni prag. Ako predju mogli bi uticati na većinu Netanjahuovog bloka.
Netanjahu (73) je smenjen u junu 2021. godine posle izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.
 
Koalicionu vladu od osam ideoloških različitih partija je tada obrazovao Lapid (58) sa nacionalistom Naftalijem Benetom, vodjom partije Jamina (desno).
 
Netanjahu je sinoć posle izbora rekao da ima inskustva i da zna da je potrebno čekati na konačne rezultate, ali da je put Likuda dokazno ispravan i da je velika pobeda blizu.
  • milenko

    03.11.2022 04:39
    rehhhhligion
    Mir će tamo biti nikad zahvaljujući rehhhligijama i raznim budaletinama !.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet