Portugalija planira da ukine program "zlatnih viza"

Portugalska vlada planira da prekine izdavanje "zlatne vize" bogatim stranim investitorima, koji tako mogu slobodno da se kreću po Evropi, rekao je premijer Antonio Kosta.
Portugalija planira da ukine program "zlatnih viza"
Foto: Pixabay
"Ima programa koje sada preispitujemo i jedan od njih je program zlatnih viza koji je verovatno već ispunio svoju funkciju", rekao je socijalistički premijer medijima, na margini posete Veb samitu, velikom sajmu digitalizacije koji se ove nedelje održava u Lisabonu.
Portugalija izdaje dozvole boravka za investicije od 2012. godine, kada je bila u potrazi za stranim kapitalom.
Poslednjih deset godina Portugalija je tako privukla više od 6,5 milijardi evra u zamenu za više od 11.000 dozvola boravka izdatim kandidatima koji su spremni da potroše najmanje 500.000 evra za kupovinu nekretnine, ulože najmanje milion evra ili otvore deset radnih mesta.
 
Više od 18.000 viza takođe je izdato bliskim rođacima tih investitora, prema statistikama koje je objavila Služba za strance i granice. 
 
Ovaj program koji postoji u drugim evropskim zemljama ali je kontroverzan, preterpeo je više revizija tokom vremena. Poslednjom revizijom isključene su investicije u Lisabonu i Portu, velikom gradu na severu zemlje, da bi se smanjio pritisak na cene nekretnina.
 
U avgustu je portugalski parlament usvojio izmene zakona za imigraciju da olakša prijem strane radne snage posebno takozvanih "digitalnih nomada", koji mogu da rade na daljinu, i kojima je sada omogućeno da traže specijalnu vizu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.