Bajden: Napadnuta je američka demokratija

Američka demokratija je napadnuta, istakao je predsednik Džozef Bajden u svom govoru o zaštiti demokratije.
"Američka demokratija je napadnuta, jer je poraženi bivši predsednik Sjedinjenih Država odbio da prihvati rezultate izbora 2020. godine. On odbija da prihvati volju naroda, odbija da prihvati činjenicu da je izgubio. On je zloupotrebio svoju moć i stavio lojalnost sebi ispred lojalnosti Ustavu", rekao je Bajden.
Predsednik je, govoreći na događaju Demokratskog nacionalnog odbora na Union Station u blizini Kapitola, upozorio javnost da se zemlja suočava sa raskršćem na izborima sledeće nedelje, koje bi moglo da uzdrma demokratiju.
Naglasio je da pretnje nekih republikanskih kandidata da će odbiti da prihvate rezultate izbora 8. novembra ako izgube, predstavljaju pretnju demokratiji, okrivivši pritom bivšeg predsednika Donalda Trampa da ih je inspirisao.
 
"Nemojte da grešite. Demokratija je na glasačkom listiću za sve nas", kazao je Bajden u govoru, samo nekoliko dana pre nego što Amerikanci odluče da li će demokrate zadržati kontrolu nad američkim Senatom i Predstavničkim domom ili će vlast predati republikancima.
 
Predsednik je pozvao Amerikance samo da obeshrabre i osude političko nasilje, već i da odbace zastrašivanje glasača na glasačkim mestima.
 
"Demokratija je nesavršena. Uvek je bila, ali svi smo sada pozvani da je branimo", istakao je.
 
Govor je usledio manje od nedelju dana nakon napada na dom šefice parlamenta Nensi Pelosi, u kojem je povređen njen suprug koji je bio kod kuće.
 
"Napadač je ušao u kuću pitajući: 'Gde je Nensi? Gde je Nensi?' To su bile iste reči koje je rulja koristila kada su upali na američki Kapitol 6. januara. Mi ne rešavamo naše razlike u Americi pobunom, ruljom, metkom ili čekićem. Mi ih rešavamo mirno na glasačkom mestu. Mnogo je toga na kocki na ovim izborima usred mandata, ali postoji nešto drugo na kocki - sama demokratija", rekao je Bajden.
 
Pozvao je birače da "dugo i dobro razmisle o trenutku u kojem se nalazimo".
 
Bajden je rekao da "sudbina nacije" leži na ljudima i dao je optimističan ton na kraju svog dvadesetominutnog govora.
 
"Moji sugrađani Amerikanci, srešćemo se ovog trenutka. Samo moramo da se setimo ko smo. Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa izvan naših mogućnosti ako to učinimo zajedno", rekao je.
 
Glasačka prevara izuzetno je retka u Americi, ali je značajan broj Amerikanaca zabrinut. Anketa Rojtersa/Ipsosa, koja je zaključena u ponedeljak, pokazala je da 49 odsto Amerikanaca smatra da je izborna prevara široko rasprostranjen problem, sa 34 odsto demokrata i 69 odsto republikanaca tog mišljenja.
 
Oko 44 odsto je reklo da su zabrinuti da su izbori u SAD namešteni, uključujući 28 odsto demokrata i 62 odsto republikanaca.
  • Mojejemisljenjeisto

    03.11.2022 23:24
    Nasmejah se do suza!
    Boki, care!
  • moje mišljenje

    03.11.2022 17:38
    Ta demokratija je bombama na moju zemlju pokazala kakvu demokratiju sprovode.
    Bile su bombe i u drugim zemljama,ista demokratija.
    Nije Tramp izgubio izbore, tako ste prikazali.
  • Haha

    03.11.2022 13:40
    ...
    Hahahahahahaha, ovo je izjava godine, hahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet