Bosna i Hercegovina bi mogla da obustavi izvoz struje

Bosna i Hercegovina možda će biti prinuđena da obustavi izvoz električne energije zbog velike potrošnje u zemlji, piše Rojters.
Bosna i Hercegovina bi mogla da obustavi izvoz struje
Foto: Pixabay (ilustracija)

Agencija navodi da je galopirajući rast cena gasa, drva za potpalu i peleta naterao mnoge građane Bosne i Hercegovine da se okrenu struji kao glavnom izvoru energije u hladnijim mesecima, što vrši dodatni pritisak na elektrane.

Cenu električne energije u BiH subvencioniše država i ona je na nivou jedne desetine tržišne cene, dok su cene gasa porasle za 100 odsto u odnosu na prošlu zimu, navodi Rojters.

Domaćinstva se zbog toga češće greju na struju, ali takvo ponašanje može da ugrozi ceo sistem snabdevanja električnom energijom i dovede do kolapsa, upozorava Amed Ergić, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH.
 
"BiH izvozi oko 25 odsto svoje električne energije, a dve trećine izvoza idu u susedne zemlje, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Na te zemlje bi svakako uticala odluka o zabrani izvoza struje iz BiH", dodaje Ergić.
  • j

    06.11.2022 17:08
    Taj narod u RS uvek ispastao zbog Srbije i zrtvovao se za Srbiju, a za uzvrat dobijao mrznju i progon. Evo poslednje je ovo sa strujom gde nece biti dovoljno ni za narod tamo ali ce opet RS davati struju Srbiji za dz, a Srbija nek im opet uvede sankcije usred rata i krize, brasno nek daje Albaniji a u RS nek trpe, jbg navikli su sve zbog "majke" Srbije.
  • J765

    06.11.2022 10:57
    Ne znam da li se to odnosi na Republiku Srpsku i njen izvoz (Čitaj : poklon) struje Srbiji, buduci da je Republika Srpska uvek sve zrtvovala zbog Srbije od zivota do struje preko napredka (clanstva u NATO i EU).
    Republika Srpska treba pod hitno da se okrene priznanju Kosova jer bi joj i NATO tada garantovao nezavisnost i vise slobode od Srbijanaca i vlasti u Srbiji koji su Srbiju i gradili krvlju i zrtvom prekodrinaca od Nevesinjske puske do novije istorije.
    Posle silnih napada i mrznje prema prekodrincima , mislim da sada prekodrinci jos vise razumeju Hrvate,Albance i Bosnjake kada kazu da je svo zlo poteklo iz Beograda i Srbije.
  • Braća po ...

    06.11.2022 10:13
    Prodaće naš Milorad i vilu u Beogradu i svoje plantaže i ko zna šta još da bi obezbedio ogrev svojim građanima kako bi se struja izvozila Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet