Iranski poslanici traže uvođenje zakona odmazde protiv učesnika protesta - "božijih neprijatelja"

Velika većina od 290 poslanika iranskog parlamenta zatražila je da pravosuđe primeni zakon odmazde protiv "božijih neprijatelja", aludirajući na proteste u zemlji.
U saopštenju koje je potpisalo 227 od 290 poslanika, traži se od svih nadležnih organa, uključujući i pravosuđe, da što pre primene zakon odmazde protiv mohareba (božijeg neprijatelja).
"Oni su kao i džihadisti Islamske države jer su noževima i vatrenim oružjem ugrozili živote i imovinu. Pozivamo pravosuđe da se odlučno obračuna sa počiniocima tih zločina i svima koji su podsticali nerede, uključujući i neke političare", dodali su poslanici.
Zakon odmazde je jedan od najstarijih zakona, koji se sastoji da počinilac nekog krivičnog dela ili zločina bude kažnjen na isti način na koji je i sam počinio to delo. Taj zakon često prati i biblijski izraz "Oko za oko, zub za zub".
 
Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Teme

Iran
  • ...

    07.11.2022 14:04
    Da su primenili taj "zakon odmazde" na onog ko je ubio devojku, mozda do protesta i ne bi doslo.
  • Miodrag

    07.11.2022 08:20
    Strašno je kakvi nakaradni umovi stiču vlast i kako je koriste da se iživljavaju nad drugima kontrolišući njihov život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet