Kina zabranila govor predsednika Saveta EU

Kineske vlasti su zabranile emitovanje govora predsednika Saveta EU Šarla Mišela tokom ceremonije otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju.

To prenose belgijiski mediji i dodaju da je vest potvrdio i portparol Mišela, Barend Lejts.

Mišel je snimio video poruku koja je trebalo da bude emitovana zajedno s porukama drugih svetskih lidera na otvaranju sajm China International Import Expo (CIIE) u petak.
U video poruci, Mišel kritikuje "ilegalni rat" koji Rusija vodi u Ukrajini i apeluje na Kinu da izvrši veći pritisak na Rusiju i da traži od nje da okonča rat.
 
"Kina treba da igra ulogu, koristeći svoj uticaj, da zaustavi brutalni rat Rusije. Vi možete da pomognete da se ova situacija okonča“, rekao je Mišel u poruci.
 
Kineske vlasti su odlučile da ne emituju ovaj govor, smatrajući ga previše kritičnim.
 
"Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na ovoj ceremoniji. Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo zaista poslali unapred snimljenu poruku, koja na kraju nije emitovana. Razgovarali smo o tome normalnim diplomatskim kanalima", rekao je Lejts.
 
Kineska ministarstva spoljnih poslova i trgovine, organizatori sajma i gradska vlada Šangaja nisu bili dostupni za komentar, navode belgijski mediji.
  • Обсервер

    09.11.2022 13:43
    Јадац
    Кинези су мудри, а то доказују са вишевековним постојањем Државе, културе и традиције. Нису наивни, нарочито у овом тренутку, да их неко увлачи у своје прљаве послове и интересе ! То овде покушава један скоројевић по налогу Каубоја ! Кусајте сами, оно што сте замесили, од Солане па на даље....
  • Toj

    08.11.2022 19:55
    Vrsti
    Demokratije i Srbija gravitira. Nas i Kineza, milijardu i po. Još malo, pa će nam Severna Koreja biti apsolutna inspiracija.
  • Takodje Verica

    08.11.2022 19:22
    Vec su se nagodili.
    Bata Si nije navikao da obrazlaze svoje odluke bilo kome.
    Toliko o kineskoj demokratiji. Imali smo priliku da ih vidimo kako se ponasaju prema svojim radnicina iz Vijetnama i nasim ljudima u nasoj zemlji. Secam se i pesme one devojcice(koja ustvari i nije pevala) na Olimpijadi.
    Zar se od njih moze ocekivati nesto drugo.
    Daleko im lepa kuca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet