Nacionalna biblioteka Francuske dobila nikada do sada viđene fotografije Hitlera u Parizu

Britanski kolekcionar poklonio je Nacionalnoj biblioteci Francuske fotografije posete nacističkog lidera Adolfa Hitlera Parizu posle nemačke invazije na Francusku 1940. godine.
Neke od tih fotografija nikada ranije nisu objavljene u javnosti, saopštila je francuska biblioteka.
Kolekcionar Čarls Čedvik-Hili (82), sam fotograf i izdavač, poklonio je 20 fotografija.
"To su fotografije koje je napravio Hajnrih Hofman, Hitlerov zvanični fotograf od 1924. godine. Fotografije datiraju od 23. juna 1940. godine kad je Hitler bio u Parizu", navela je francuska kulturna ustanova.
 
Nacionalna biblioteka je dodala da su fotografije od neprocenjive istorijske vrednosti, a "svedoče i o ključnoj ulozi Hofmana kao fotografa i izdavača u gradnji imidža Hitlera kao legende".
 
Hitler je rano ujutro 23. juna 1940. godine posetio Pariz. Sleteo je na vojni aerodrom Burže kod Pariza i potom posetio glavni grad Francuske, koji je tada bio napušten. Tog jutra se vratio u Nemačku, a Francusku više nikad nije posetio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.