Estonija donosi zakon o uklanjanju svih sovjetskih spomenika

Estonska vlada je objavila predlog zakona koji predviđa uklanjanje sovjetskih spomenika sa javnih površina u zemlji, ocenjujući da oni podstiču na mržnju u kontekstu rata koji Rusija vodi u Ukrajini.
Estonija donosi zakon o uklanjanju svih sovjetskih spomenika
Foto: Pixabay
Parlament još jedne baltičke zemlje Letonije, već je usvojio zakon koji predviđa uklanjanje svih sovjetskih plaketa i spomenika u zemlji pre sredine novembra, zbog čega je Moskva pozvala ambasadora te zemlje na razgovor.
I Estonija i Letonija imaju velike manjine koje govore ruski, a koje se ponekad ne slažu sa nacionalnim vladama.
"Stav vlade je da sovjetski spomenici koji podstiču na mržnju treba da budu uklonjeni sa javnih prostora", rekao je u saopštenju estonski ministar kulture Piret Hartman.
 
Još uvek nije objavljeno kada će estonski parlament glasati o tom predlogu zakona. Estonija je već uništila brojne sovjetske spomenike od kada je izašla iz Sovjetskog Saveza 1991.
 
Sada je odlučila da ukloni i preostale spomenike u svetlu ruske invazije Ukrajine, sukobu u kome se Talin svrstao na stranu Kijeva.
 
Rusija je danas saopštila da je pozvala letonskog ambasadora u Moskvi na razgovor. Rusko minstarstvo za spoljne poslove objasnilo je da je to urađeno da se izrazi protest protiv "politike državnog vandalizma koja je u toku u Letoniji sa uklanjanjem sovjetskih komemorativnih spomenika".
  • milicica

    11.11.2022 10:19
    idiotizam na delu
    Ako nekoga ne mrzite nece vas niko i nikakva figura ili umetnicko delo na to navesti. Srljamo u propast i mrznju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.