Makron primio delegaciju Iranki i pozdravio njihov pokret

Predsednik Francuske Emanuel Makron primio je delegaciju Iranki i pozdravio "revoluciju koju vode".
Makron primio delegaciju Iranki i pozdravio njihov pokret
Foto: Pixabay
"Velika je čast i zadovoljstvo da dočekamo delegaciju Iranki", rekao je Makron na Pariskom forumu za mir i dodao da ima "poštovanje i diviljenje za revoluciju koju one vode".
Kako je saopštila Jelisejska palata, delegaciju je predvodila Masih Alinedžad, iranska aktivistkinja sa sedištem u Njujorku koja podstiče Iranke da protestuju zbog obaveznog nošenja muslimanskog vela.
Makron je sredinom oktobra rekao da Francuska podržava demonstracije u Iranu, dok su iranske vlasti to ocenile kao mešanje u unutrašnja pitanja zemlje.
 
Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.
 
Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija, više od 300 ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta.
  • Aleksandar

    12.11.2022 19:58
    Obojena revolucija koja traje
    I Homeinija su ima poslali iz Francuske.
  • To je sve

    12.11.2022 09:47
    Laz
    Nema tu istinske politicke korektnosti predsednika Emanuela Makrona! Francuska obavestajna sluzba je jaka!
    Primio je on i Aleksandra Vucica i zagrlio ga oko struka, a mi svi znamo koju vrstu progona zena je Vucic legalizovao u Srbiji, ne "smrcajuci" da ima zensko dete!
    Toga u Iranu nema, toga nema u
    Avganistanu. Tamo je terorizam "beli" ili " U ime Boga" a ne "crni", "Protiv Boga".
    A kada se brutalnosti bilo kakve te tezine dese, u Indiji, gde se zena inace tretira kao krava, indijski narod izadje na ulicu i trazi smrtnu kaznu za zlocince!
  • Kens

    12.11.2022 09:29
    Iznova
    Prvo im poslali Homeinija ,napravili šta su napravili od sjajne zemlje i naroda,a sada primaju i čestitaju " novim" buntovnicima. Onda za neku godinu ponovo neki novi Homeini i tako to rade prijatelji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet