Talibani zabranili ženama ulazak u javna kupatila i sportske sale

Avganistanski talibani zabranili su ženama da ulaze u javna kupatila i sportske sale, nakon što su im ranije zabranili ulazak u parkove u glavnom gradu Kabulu.

"Sportske sale su zatvorene za žene jer su treneri muškarci, a neke od hala su bile mešovite", rekao je u nedelju Mohamad Akif Sadek Mohadžir, portparol Ministarstva za prevenciju poroka i promociju vrline.

Ženama je od sada zabranjen i pristup hamamu, javnom kupatilu u kojem su tradicionalno žene odvojene od muškaraca.
 
"Sada svaka kuća ima kupatilo, tako da nema problema da se žene umiju", rekao je portparol.
Na video snimku na društvenim mrežama – koji nije mogao da se nezavisno proveri – vidi se grupa žena okrenutih leđima koja protestuje zbog zatvaranja teretana.
 
"Ova sportska sala je namenjena isključivo ženama. Osoblje i treneri su sve žene", žalila se jedna od njih.
 
Kada su u avgustu 2021. po drugi put došli na vlast, talibani su obećali da će ovoga puta biti fleksibilniji nego tokom svoje prve vladavine od 1996. do 2001. godine, ali se postepeno vraćaju staroj praksi radikalnim ukidanjem ženskih prava i sloboda.
 
Tako su zatvorili srednje škole za devojčice i naredili nošenje hidžaba.
 
Žene su isključene iz većine poslova u javnim službama, ne smeju da putuju same van grada, a ranije ove nedelje talibani su im takođe zabranili da idu u parkove u prestonici.
 
Male grupe žena organizovale su nekoliko brzih protesta u Kabulu i drugim većim gradovima, rizikujući odmazdu vlasti. Ova okupljanja su uglavnom bila brutalno rasturena, a učesnici su privođeni u policiju.
 
Početkom novembra Ujedinjene nacije su "izrazile zabrinutost" što su talibani poremetili konferenciju za štampu koju je održala ženska organizacija u Kabulu. Učesnici te konferencije fizički su pretreseni, a glavni organizator je uhapšen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet