Iranski sud izrekao prvu smrtnu kaznu za proteste

Sud u Teheranu danas je izrekao prvu smrtnu kaznu osobi optuženoj za nerede u Iranu, naveli su izvori bliski tamošnjim pravosudnim organima.
Optuženi je osuđen na smrt za "paljenje jedne vladine zgrade, remećenja javnog reda, okupljanje i zaveru u cilju izvršenja zločina protiv nacionalne bezbednosti".

Pet osoba osuđeno je na zatvorske kazne od pet do deset godina zbog "okupljanja i zavere u cilju izvršenja krivičnih dela protiv nacionalne bezbednosti i remećenja javnog reda".

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.
 
Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti.
 
Prema podacima nevladinih organizacija, više od 300 ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta.

Teme

Iran
  • Rusko pitanje

    15.11.2022 07:44
    Rusko pitanje
    @Samo pitam
    Naravno, svi političati prate komunistički sistem i režim nametnut još davno posle rata...a političari samo prate upute UDBA-e i sada BIA-e...
    Ti misliš da bismo mogli nešto promeniti? Odma bismo bili sklonjeni, metak u čelo dobili ili proglašeni kao neprijatelji države...to ne vredi, jer nam je to usađeno, pogotovo sinovima i unucima koji su sada na vlasti, kao što si i rekao Dačić, Vulin, i da ne nabrajam ko je rusofil od naših političara.
  • Samo pitam

    14.11.2022 23:58
    @Rusko pitanje
    A šta se komentar Лиманца razlikuje od zvanične politike našeg predsednika, njegovih dramatičnih saopštenja i širenja straha dva puta nedeljno sa nacionalnih frekvencija?
    Od bilo kog saopštenja Voolina, bivšeg ministra vojnog, bivšeg ministra MUP-a a budućeg direktora BIA-e? Premijerke? Novog ministra vojnog?
    Od sadržaja bilo kod jutarnjeg ili "informativnog" programa tv pinka, hepija, prve, b92?
    Da li je Лиманац lud ili glup, ili oni koji podržavaju ovo navedeno iznad ili oni koji su protiv toga ali ništa ne preduzimaju da se to promeni?
  • Логичар

    14.11.2022 17:04
    Амери дефинитивно морају да смисле бољу фору за промену њима неподобних режима, ово је већ јако провидно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.