Američki trener tužio univerzitet i guvernera zbog otkaza: Odbio da se vakciniše jer je vernik

Trener američkog fudbala i bivši trener Vašington Stejt Kuguarsa Nik Rolovič tužio je univerzitet i guvernera Džeja Inslija jer je prošle godine otpušten pošto je odbio da se vakciniše protiv kovida.
Američki trener tužio univerzitet i guvernera zbog otkaza: Odbio da se vakciniše jer je vernik
Foto: 021.rs

Rolovič, čiji su preci iz Crne Gore, tužio je univerzitet, sportskog direktora Patrika Čuna i guvernera Inslija. Insli, član Demokratske stranke, zahtevao je da se državni službenici vakcinišu, ili da dobiju posebno izuzeće, kako bi zadržali posao.

Rolovič tvrdi da su Čun i drugi zvaničnici bili "neprijateljski" nastrojeni kada su mu uskratili versko izuzeće i otpustili ga. On je zarađivao tri miliona godišnje i bio je najplaćeniji državni službenik u države Vašington, a u vreme otkaza ostalo mu je još tri godine petogodišnjeg ugovora.

On je u tužbi naveo da je katolik i da je podneo zahtev za versko izuzeće od uslova vakcinacije.
 
U tužbi se tvrdi da je Čun prekinuo taj proces, što je dovelo do toga da njegovo izuzeće bude odbijeno. On takođe tvrdi da ga je Čun nazvao "prevarantom" i optužio ga da je sebičan.
 
Zvaničnici države Vašington objavili su u ponedeljak saopštenje da je tužba "potpuno bez osnova".
 
"Državni univerzitet u Vašingtonu sproveo je guvernerovu deklaraciju o vakcinaciji protiv COVID-19 za državne službenike na fer i zakonit način, uključujući i procenu zahteva zaposlenih za medicinska ili verska izuzeća. Iz više razloga, gospodin Rolovič se nije kvalifikovao za izuzeće, a univerzitet čvrsto stoji pri toj odluci", navodi se u saopštenju.
 
Rolovič se žalio zbog otkaza u pismu dostavljenom Čunu u novembru 2021, ali žalba je odbijena. Druga žalba je potom poslata predsedniku univerziteta Kirku Šulcu, koji je tu žalbu odbio u decembru.
 
Prošlog aprila, Rolovič je podneo pogrešnu tužbu rekavši da namerava da traži 25 miliona dolara odštete zbog nezakonitog otkaza. Tužba podneta ove nedelje ne traži konkretan iznos odštete u dolarima.
 
U tužbi se pominju kršenje ugovora, diskriminacija i nezakonito zadržavanje plata, kao i kršenje Zakona o građanskim pravima i Ustava SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.