Zatvorena dva vrtića u Belgiji: Deca zlostavljana, gurana u vodu i zaključavana

U samo dva dana belgijske vlasti su suspendovale dozvole za rad za dva vrtića u severnom flamanskom regionu, zbog sumnje da su u tim ustanovama deca zlostavljana.
Zatvorena dva vrtića u Belgiji: Deca zlostavljana, gurana u vodu i zaključavana
Foto: Pexels

Prošle nedelje su po hitnom postupku zatvorene jaslice u gradu Udenarde, u kojima je, prema izveštaju inspekcijske službe, personal bio "pedagoški nesposobnosan", prenose belgijski mediji.

U izveštaju se navodi da su decu u toj ustanovi "držali pod hladnom vodom, zaključavali u kuhinji, i gurali njihove glave u toalet ili u obrok ako ne prestanu da plaču".

Prethodno je bila oduzeta licenca za rad jaslicama "Mipi i Mopi 2" u Kerbergenu na dva meseca, takođe u flamanskom regionu na severu zemlje.
 
Odluka je doneta nakon uzbune u vezi sa detetom vezanim za krevet lepljivom trakom i reakcijom roditelja koji su rekli da su zabrinuti za pedagoški pristup i bezbednost dece.
 
Inspekcija je saopštila da "upravnici jaslica mogu da se žale na ovu odluku, ali da prigovor neće imati suspenzivno dejstvo".
 
"Dosije se trenutno analizira, pre nego što se donese konačna odluka o licenci. Jaslice će moći ponovo da se otvore samo ako njeni upravnici mogu da garantuju bezbednost dece", navode iz inspekcije.
 
U flamanskom regionalnom parlamentu je održan sastanak istražne komisija o bezbednosti u sektoru brige o deci, koja je osnovana nakon smrti bebe u februaru ove godine u obdaništu u Mariakerku.
  • Mr. No

    16.11.2022 08:40
    Kuda plovi ovaj brod
    U Belgiji suspenduju vaspitače zbog nasilja nad decom. U Srbiji se tapše vlastima koje se iživljavaju nad celim narodom. Dokle?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.