Hitan sastanak NATO zbog raketa u Poljskoj; Analitičar Radić: Nema šanse da su projektili ruski

NATO će održati danas hitan sastanak zbog eksplozija u istočnoj Poljskoj blizu granice sa Ukrajinom u kojoj su juče poginule dve osobe.

Sastanku ambasadora NATO u Briselu predsedavaće generalni sekretar Jens Stoltenberg, koji će posle održati konferenciju za novinare, navodi se u saopštenju NATO.

Članica NATO Poljska saopštila je da je raketa ubila dvoje ljudi u selu oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom.

Nema konkretnih dokaza o tome ko je ispalio rakete, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.
 
Predsednik SAD Džo Bajden rekao je ranije u sredu da raketa verovatno nije ispaljena iz Rusije, nakon razgovora sa liderima zapadnih saveznika usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne zemlje.
 
Predsednici vlada Velike Britanije i Kanade Riši Sunak i Džastin Trido su u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodomirom Zelenskim naglasili važnost sveobuhvatne istrage o raketama koje su eksplodirale na teritoriji Poljske, saopšteno je danas u Londonu.
 
Nemački kancelar Olaf Štolc je izjavio da raketni napad, u kojem su poginule dve osobe, treba biti u potpunosti istražen pre donošenja zaključaka.
 
Šolc je okarakterisao kao pozitivan znak da je Vašington ponudio pomoć Poljskoj u istrazi, javlja Rojters.
 
Radić: Nema realne šanse da su projektili iz Rusije
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da dva projektila koja su juče pogodila poljsko selo na granici s Ukrajinom nisu doletela iz Rusije. 
 
Radić je za TV N1 rekao da je reč o "izolovanom incidentu koji neće dovesti do drastičnih poremećaja". 
 
"Mnogo je indicija da je reč o sredstvima ukrajinske protivvazdušne odbrane, raketa raketnog sistema PVO S-300. Vrsta agresivnog spina, pokazuje koliko je jako antirusko raspoloženje, bilo šta da se desi krivac se već unapred zna, a zapravo, bez obzira na tragične žrtve, u kontekstu rata, desilo se nešto što je negde na margini glavnog toka zbivanja", ocenio je on. 
 
Prema njegovom mišljenju, "nema realne šanse da su to projektili iz Rusije". 
 
"Ali čak i da se dogodilo da je iz Rusije doletela krstareća raketa, to nije nešto što menja tok rata, reč je o incidentu, a ne o masovnom napadu ruske vojske na Poljsku", kazao je Radić. 
 
Radić navodi da se "Poljska naoružava" i da "otvoreno" šalje poruku o tome da u perspektivi vidi sukob s Rusijom. 
 
Objasnio je da članom pet Povelje NATO, koji govori o uzajamnoj odbrani članica alijanse, nije definisan spisak okolnosti. 
 
"Reč je o jednom načelu koje je temelj NATO. Smisao NATO jeste u tome da sve zemlje garantuju međusobnu solidarnost u odbrani. Nemate dokument gde se kaže 'ako se dese tri uzastopna incidenta, smatraćemo to za rat'. Reč je o mehanizmu koji se aktivira samo ako dodje do otvorene jasne agresije", istakao je vojni analitičar.
  • w/e

    16.11.2022 13:18
    nista
    Posto je Ukrajina odgovorna, za par dana ce svi zaboraviti na ovaj incident, kao i kada su sruseni Rumunski avion i helikopter i dronom ubijeni civili iz Moldavije.
  • Boles

    16.11.2022 12:59
    @Zoran
    Tako nešto se "na kraju ispostavilo" samo na prvoj, pinku, hepiju, kuriru, alou i informeru. A na internet pretragi upiši "who shot down mh17". I zašto širiš laži? Jel te plaćaju za to ili si samo fanatik?
  • Rade

    16.11.2022 12:53
    Sad ce Poljska da kupuje od Amera oruzje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.