Novi predlog rešenja za Kosovo: Lajčak traži "prelazno" rešenje

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predao je juče glavnom kosovskom pregovaraču Besniku Bisljimiju novi predlog Brisela za rešenje krize na severu.

Ovo danas javlja danas Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na diplomatske izvore.

Iako nema mnogo detalja o tome šta stoji u najnovijem predlogu, izvori RSE su potvrdili da se sve radi u cilju pronalaska makar prelaznog rešenja, radi izbegavanja ekskalacije situacije do koje može doći od 21. novembra kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama na Kosovu.

Kako se saznaje, ne isključuje se mogućnost da jedan od mogućih elemenata u najnovijem predlogu bude odlaganje primene izdavanja novčanih kazni na određeni vremenski period, doduše "ne nužno" na 10 meseci.
 
U slučaju da Priština potvrdno odgovori na ovaj predlog, očekuje se da Lajčak odmah otputuje u Beograd kako bi se formalizovala saglasnost strana o rešenju za nastalu krizu.
 
Šef diplomatije EU Đosep Borelj ocenio je u ponedeljak, 14. februara, da su trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština "najozbiljnija kriza od 2013. godine", i pozvao da se rešenje nađe pre 21. novembra.
 
EU je u više navrata tražila od Prištine da odustane od izdavanja kazni i odlaganja primene odluke o ukidanju registarskih tablica koje su izdali srpski organi, a koje koriste srpski građani na Kosovu, koji uglavnom žive na severu Kosova.
  • SRB IN

    16.11.2022 16:58
    Kosovo i Metohija
    Za početak da se koristi zvaničan naziv pokraine a ne izmišljeni. Ovo je suštinski važno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet