Francuska i Španija hoće da zabrane prodaju benzinaca i dizelaša pre roka

Francuska i Španija su se pridružile inicijativi da se prodaja vozila s benzinskim i dizel pogonom zabrani nakon 2035. - pet godina ranije nego što je to predviđao prethodni plan.
Francuska i Španija hoće da zabrane prodaju benzinaca i dizelaša pre roka
Foto: Pixabay
Te dve zemlje svoje obećanje dale su na razgovorima o klimi COP27 u egipatskom gradu Šarm el Šeiku. Francuska i Španija tako su se našle u grupi novih potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glazgovu.
Potpisnici – među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i kompanije – obavezali su se na 100 odsto prodaju vozila s nultom emisijom gasova do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom sveta.
Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada iznosi 214, u odnosu na 130 godinu dana ranije. Ubuduće će ZEVD nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzavanje do nule, čiji je cilj da pomogne potpisnicima da sprovedu svoje obaveze.
 
Kreatori politike žele da smanje ili eliminišu emisije gasova sa efektom staklene bašte iz automobila, kamiona i drugih oblika prevoza. Avio i brodski prevoz teže je dekarbonizovati, ali tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i brzo se širi.
 
Podaci koje je objavio Blumberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 odsto ukupne prodaje u prvoj polovini godine.
  • EU = Četvrti rajh

    17.11.2022 12:20
    Zato će tenkovi, vojni kamioni, transporteri, policijski oklopnjaci, vodeni topovi, marice, privatni avioni i helikopteri i dalje ići na dizel, benzin i kerozin i to bez dpfa i katalizatora, a sirotinju nameravaju da vrate u 19. vek.
    Kome nije jasno da je zelena agenda rat bogatih protiv siromašnih taj nema pojma šta se dešava.
  • Z

    17.11.2022 10:22
    a sta je recimo sa svim vrstama transportnih vozila i radnih masina na dizel???da ne spominjem prekookeanske brodove tankere itd.mali covek je rob i nista vise..
  • C

    17.11.2022 10:02
    C
    Uvalice sve Srbiji,Bosni,Kosovu,Makedoniji,Albaniji!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.