Slao preteće mejlove uz redovan pozdrav "Hajl Hitler" - dobio pet godina zatvora

Optuženiku koji je ranije proglašen krivim za slanje desničarskih ekstremističkih mejlova javnim osobama u Nemačkoj sud u Frankfurtu juče je izrekao kaznu od pet godina i 10 meseci zatvora.
Slao preteće mejlove uz redovan pozdrav "Hajl Hitler" - dobio pet godina zatvora
Foto: Pixabay
Mnoge od 116 poslatih poruka označene su kao da dolaze iz "NSU 2.0", što je oznaka za Nacionalsocijalističko podzemlje, desničarsku terorističku grupu koja je razotkrivena pre otprilike 10 godina. Osuđeni 54-ogodišnjak iz Berlina uhapšen je u svom stanu u nemačkoj prestonici u maju prošle godine.
Sud ga je sada proglasio krivim za javno podsticanje na počinjenje kaznenih dela, podsticanje na mržnju, remećenje javnog reda i mira, korišćenje protivustavnih obeležja, pretnje, napad na službenika i vređanje.
Na sudu se branio sam i tražio oslobađajuću presudu. Tvrdio je da su pretnje pronađene na njegovom računaru bile iz čet grupe na dark vebu i da ih nikada ne treba shvatati ozbiljno. 
 
"Projekat NSU 2.0 bio je samo trolovanje na visokom nivou", tvrdio je optuženi. 
 
Njegova preteća pisma poslata su između avgusta 2018. i marta 2021. imejlom, faksom ili SMS-om. Autor je redovno koristio nacistički pozdrav "Hajl Hitler" i nazivao se "SS-Oberšturmbanfirerom", pripisujući sebi paravojni čin bivše nacističke stranke.
 
Primaoci poruka su bile privatne i javne osobe i institucije vlasti i druge državne ustanove. Pisma su sadržala verbalne uvrede ili oštre klevete usmerene protiv ljudi turskog porekla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.