Si rekao Bajdenu da je Tajvan crvena linija za Peking

Kineski predsednik Si Đinping poručio je američkom kolegi Džozefu Bajdenu da je pitanje Tajvana crvena linija u odnosima Pekinga i Vašingtona, prenela je RIA Novosti.
Si rekao Bajdenu da je Tajvan crvena linija za Peking
Foto: Pixabay
Si je to rekao Bajdenu tokom nedavnog sastanka na marginama samita G20 u Indoneziji, objavio je sajt kineskog ministarstva spoljnih poslova.
"Kineski lider je jasno stavio do znanja da je pitanje Tajvana ključni interes Kine, politička osnova i glavna crvena linija koju niko ne može da pređe", navodi se u saopštenju.
Situacija oko Tajvana eskalirala je početkom avgusta, nakon što je ostrvo posetila predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.
 
Kina je osudila posetu, ocenjujući je kao podršku tajvanskom separatizmu, i nakon posete održala vojne vežbe velikih razmera u Tajvanskom moreuzu.
 
Peking ne priznaje suverenitet Tajvana, smatra ga svojom pokrajinom i insistira da se "politika jedne Kine" poštuje u celom svetu.
  • Neva

    21.11.2022 07:34
    Ameri polako otkrivaju da im je Kina veci konkurent-neprijatelj nego Rusija
  • @Joca

    20.11.2022 19:27
    Neće se drznuti
    Samo će, ako mu dune, obaviti masovni desant, zauzeti celo ostrvo za par sati i poručiti amerima da ih čekaju.
  • Bravo Si!

    20.11.2022 15:52
    I treba imati takvu retoriku prema agresoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.