Nemačka će Staljinovo izgladnjivanje miliona Ukrajinaca proglasiti genocidom

Nemački parlament definisaće kao genocid glad u Ukrajini koju je pre 90 godina izazvao staljinistički režim, tzv. "Golodomor" ili "Holodomor".
Vladajuća koalicija, sastavljena od SPD-a, Zelenih i liberala FDP-a, kojima se pridružio konzervativni opozicioni CDU-CSU, retkom jednoglasnošću će ovu rezoluciju usvojiti u sredu u Bundestagu, donjem domu parlamenta.
"Sve nemačke demokratske parlamentarne stranke složile su se oko važne zajedničke rezolucije o Golodomoru", odmah je reagovao na Tviteru šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, izrazivši "zahvalnost što je izražena počast ukrajinskom narodu".
Godine 1932. i 1933. približno 3,5 miliona Ukrajinaca bili su žrtve Golodomora, istrebljenja izgladnjivanjem, koji je počinio staljinistički režim. Usevi su im konfiskovani u ime kolektivizacije zemlje.
 
Ova glad je "na popisu neljudskih zločina koje su počinili totalitarni sistemi koji su uzrokovali milione ljudskih žrtava u Evropi, naročito u prvoj polovini 20. veka", osuđuje se u nacrtu rezolucije koja će biti usvojena u sredu.
 
Ovaj zločin "deo je naše zajedničke istorijei kao Evropljana". 
 
"Cela Ukrajina je bila pogođena glađu i represijom, ne samo njene regije u kojima se uzgajalo žito. Iz sadašnje perspektive, dakle, očito je da se radi o genocidu na istorijskom i političkom nivou", dodaje se. 
 
Sam papa Franja je 23. novembra spomenuo ovaj zločin i upotrebio izraz "genocid".
 
"Molimo za žrtve tog genocida i za tolike Ukrajince, decu, žene i stare, bebe, koji danas trpe mučeništvo agresije", poručio je papa.
 
Ukrajina je godinama vodila kampanju da se Golodomor prizna kao genocid. Rumunski parlament usvojio je u sredu tekst u kojem se Golodomor opisuje kao "zločin protiv čovečnosti".
 
Irski Senat doneo je u četvrtak rezoluciju kojom se kvalifikuje kao "genocid nad ukrajinskim narodom". 
 
Rusija kategorički odbija takvu klasifikaciju.
  • Marjančo

    27.11.2022 13:28
    za Nastavnicu i ostale
    Bio sam na časovima istorije, ali je veliko pitanje na čijim časovima istorije ste vi bili, i koje tu istoriju pisao? U Rusiji je kažnjivo zakonom izjednačavati Sovjetski savez i hitlerov treći rajh. Na osnovu kog razuma možete da izjednačavate zločine nacista i ustaša u ndh za vreme rata sa vlastima u SSSR? Tačno je da je sistem kontrole vlasti u SSSR bio surov, ali sve ostalo je zapadna propanda. Ispade da je Staljin ubio više Rusa nego koliko ih je nemačka vojska.
  • Žarko

    27.11.2022 12:50
    Pravopis
    Je li se piše odvojeno!
  • ZarJe Bitno

    27.11.2022 11:02
    @Nastavnice, a i ostali
    Ne sporim Vaše reči, komentare i naravno istorijske podatke, ali.....
    ALIIIIII, zašto Nemci, zašto Nemačka???Ne postoji ni jedna manje kompromitovana zemlja u Evropi nego što je pomenuta? Vama to nikako ne bode oči? Pravda! Šta je to? Retoričko pitanje ili izistinsko, onako iz dubine srca i duše. Pomenimo napaćenu Srbiju i genocide koje je doživljavao Srpski narod u Velikom i Drugom svetskom ratu (sve ostale ostavimo sada na stranu) i kakvu PRAVDU smo dobili, od iste te Nemačke i njenih satelita?Manite priču o Brozu, Golom i ostalim otocima, pitam Vas, isključivo u odnosu na pomenutu zemlju. Dakle istorija je fakat, ali je svako koristi za lične potrebe.Za kraj pitanje, da li će(ako se inicijativa usvoji i sprovede) ovog momenta doneti olakšanje Ukrajinskom narodu i otežati Rusku poziciju u svetu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.