Nemačka će olakšati dobijanje državljanstva

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer predstavila je delove nacrta zakona koji bi trebalo da olakšaju sticanje nemačkog državljanstva.
Nemačka će olakšati dobijanje državljanstva
Foto: Pixabay
Po nacrtu zakona, umesto dosadašnjih osam, državljanstvo će moći da se zatraži nakon pet ili tri godine legalnog boravka.
"Umesto sadašnjih osam godina, državljanstvo će se sticati nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju veoma uspešne integracije i posle tri godine", rekla je ministarka (Socijaldemokratska partija Nemačke – SPD) u intervjuu za nekoliko nemačkih medija.
Veoma uspešna integracija podrazumeva brzo učenje nemačkog jezika i dobru integraciju u radni ili obrazovni sistem zemlje.
 
"Nacrt zakona je gotov i upućen je resornim ministarstvima na proveru", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Detalji zakona su već usaglašeni između stranaka vladajuće koalicije.
 
Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u koalicionom sporazumu predvidela reformu zakona o sticanju državljanstva. Prema ovom nacrtu, deca rođena u Nemačkoj automatski bi stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja zakonito boravi u Nemačkoj najmanje pet godina.
 
U slučaju lica starijih od 67 godina, jezički kriterijumi biće sniženi kao uslov za sticanje državljanstva, a ubuduće će biti dovoljno da podnosilac zahteva "verbalno komunicira".
 
"Lakšom procedurom za sticanje državljanstva želimo da izađemo u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje", rekla je Fezer.
 
Dvojno državljanstvo
 
Ona je najavila da bi trebalo lakše doći do dvojnog državljanstva, koje je trenutno zabranjeno u Nemačkoj, uz neke izuzetke.
 
"Za integraciju su mnogo važniji poznavanje jezika, obrazovanje i priznavanje demokratskog poretka od pitanja da li podnosilac zahteva ima drugo državljanstvo", rekla je Fezer.
 
Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva pri dobijanju nemačkog smatra se najvećom preprekom za povećan upis stranaca koji već dugi niz godina žive u Nemačkoj u registar nemačkih državljana.
 
Građani Evropske unije mogu zadržati staro državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša.
  • Eto

    27.11.2022 18:27
    Nemci godinama rade sve da se preselim(o) tamo.
    Ova vlast nazadnjacka godinama se trudi, svim (ne)dozvoljenim sredstvima, da se odselim(o) odavde.

    Dobro.
  • Pa

    27.11.2022 10:09
    srbijo, pozdravi se sa hiljadama vecinom mladje populacije najproduktivnije,stvaralačke, stručne, kvalifikovane, visokoobrazovane, kojima mediokritetski sistem, sns članska karta, srbovanje, religija, kosovo jeste ili nije srpsko, nije najbitnije.
  • Vlada

    27.11.2022 09:29
    @r
    Pa i nas Predsednik radi isto. Olaksava dolazak radnika iz Turske, Sirije, Indonezije i slicnih zemalja, da popuni ovolika slobodna radna mesta posto smo se mi razmazili i necemo da radimo za 300-400e mesecno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet