Predsedniku sa najdužim stažom na svetu još jedan mandat, a već vlada 43 godine

Predsednik sa najdužim stažem na svetu (43 godine na vlasti), Teodoro Obijang Ngema Mbasogo (80), pobedio je na reizboru u Ekvatorijalnoj Gvineji.
Predsedniku sa najdužim stažom na svetu još jedan mandat, a već vlada 43 godine
Foto: Beta/AP
Bilo je nekoliko opozicionih kandidata, međutim, nije se očekivalo da neko od njih može da pobedi aktuelnog predsednika. 
Obijang je osvojio skoro 95 odsto glasova, objavili su to zvaničnici šest dana nakon izbora, mada ova država ima istoriju, kako to kritičari nazivaju, lažnih izbornih rezultata.
Presednik Ekvatorijalne Gvineje ima jaku kontrolu nad ovom naftom bogatom centralnoafričkom državom, a njegovi članovi porodice imaju ključne državne uloge.
 
Vlast je dobio vojnim preuzimanjem 1979. godine od kada je preživeo nekoliko pokušaja državnih udara. Nakon što je preuzeo dužnost od svog prethodnika i strica Franciska Masijasa Ngeme, napravio je neke reforme, ali je zadržao Ngeminu apsolutnu kontrolu nad nacijom.
 
Politička opozicija u državi se jedva toleriše i ozbiljno sputava nedostatkom slobodne štampe, jer su svi elektronski mediji ili u potpunom vlasništvu vlade ili pod kontrolom njenih saveznika.
 
Smatra se da predsednik Obijang, koji je ranije negirao optužbe za kršenje ljudskih prava i nameštanje izbora, namerava da iskoristi svoj šesti mandat da očisti međunarodni ugled. U septembru je vlada ukinula i smrtnu kaznu, što je potez koji su pohvalile Ujedinjene nacije.
  • Realista

    27.11.2022 16:47
    pravo ime
    Kod nas se to zove diktator ali moguće je da se u zapadnim demokratijama takvi nazivaju predsednicima.
  • zztop

    27.11.2022 16:38
    Kladim se da ngema mbsogo nije priznao kosovo , inače dačićev dobar prijatelj pevao mu uživo...
  • Neli

    27.11.2022 10:57
    Ma sjajno
    Eto nam buducnosti. Ko toliko popusta ucenama i ispiranju mozga mozda bolje i ne zasluzuje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.