Borel: Rat u Ukrajini može da se završi podelom, kao u Koreji

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je ocenio da je "moguće da se rat u Ukrajini ne završi, zabrazdi kao u Koreji (1953) i dođe do primirja i utvrđivanja linije podele".

Borel je u raspravi u Centru za međunarodna pitanja u Barseloni (CIDOB) rekao da bi "to mogao biti izlaz iz rata, iako se često priča ko bi mogao pobediti".

On je, prenosi španski list Vangvardija, napomenuo da bi bilo nužno da se, za rasplet ukrajiniskog oružanog sukoba kao u Koreji, "ukrajinska i ruska strana uzmaknu sa svojih položaja i odustanu od zahteva, branjenja ili osvajanja teritorija.

Šef evropske diplomatije je stavio do znanja da je njegov zadatak i da ubedi one zemlje koje ne žele da se svrstaju ni na koju stranu u ukrajinskom ratu da je "ona zla strana u tom filmu Rusija, a ne sankcije EU".
 
Korejski rat 1953. je završen sporazumom o primirju i nenapadanju koji su potpisale Severna Koreja i Sjedinjene Američke Države kao saveznik Južne Koreje i načelno je, primećuje Vangvardija, trebalo da dovede do sporazuma o konačnom miru, a zemlja je i dalje podeljena demilitarizovanom zonom.
 
Borel je takođe predočio da je "još prerano da se misli na neke mirovne pregovore ili da se već razmišlja o nekoj obnovi Ukrajine, već treba sve napore usredsrediti na to da se izbegnu dalja razaranja".
 
Evropa, prema njegovim rečima, ne sme sebi dopustiti da se umori od rata, mada Evropska unija kao celina ionako ne može voditi važnu reč u mirovnim pregovorima zato što Rusija ne dopušta da EU bude sagovornik.
 
"Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je uvek hteo da razgovara neposredno s ministrima članica Unije, a ne sa mnom“, objasnio je Borel.
 
On smatra da EU ipak mora biti za pregovaračkim stolom "jer su sankcije ključni elemenat bilo kakvih pregovora i zato što je bezbednost u Evropi naša bezbednost".
 
Imajući u vidu štetu koju nanose posledice ukrajinskog rata, kao što je skok cena energije i hrane, šef Evropske službe za međunarodne poslove i bezbednost (EEAS) ističe da treba tražiti rešenja za probleme koje stvara rat.
 
"Ako Rusija pobedi u ratu, krenuće za postizanjem sledećeg cilja", kazao je Borel.
  • xqt

    28.11.2022 07:27
    Jasno je
    Amerika će se boriti protiv Rusije sve dok EU ne propadne.
  • Mac i Sargarepa

    28.11.2022 06:21
    Sine,
    niko ti nije javio da je tema tog rata pozocioniranje na svetakoj sceni
    i rusija i usa ne zele EU kao igraca.
    Vama je dato satro KiM da se igrate pa kada i tu igracku pokvarite i ona ce se resiti na nekim buducim
    pregovorima na Jalti . Macem.
    Do tada ces ti da trubis a obe sile ds te ignorisu .
  • Mario

    28.11.2022 05:39
    Black lives matter
    U vreme tih pobuna na stranicama stranih portala jedan Mario je napisao: " U ovom svetu tako licemernom, surovom i nepravednom, vise volim da dam svoj zivot, da ostavim neki trag, nego da skrstenih ruku gledam zlo i da necinjenjem budem saucesnik!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.