Savet EU dodao kršenje sankcija na listu krivičnih dela

Savet EU usvojio je odluku da se kršenje restriktivnih mera doda na listu "krivičnih dela EU" uključenih u Ugovor o funkcionisanju EU.
Savet EU dodao kršenje sankcija na listu krivičnih dela
Foto: Pixabay
EU je usvojila brojne restriktivne mere zbog ruske agresije na Ukrajinu i, kako se ističe u saopštenju Saveta, od ključnog je značaja da se te mere sprovode u punoj meri.
Međutim, članice EU trenutno različito definišu kršenje restriktivnih mera i kako ga treba kažnjavati.
"To može dovesti do različitih stepena sprovođenja sankcija i rizika od zaobilaženja mera i potencijalno omogućiti sankcionisanim osobama da i dalje imaju pristup svojoj imovini i podržavaju režime protiv kojih su usmerene sankcije EU", navodi Savet.
 
Češki ministar pravde Pavel Blažek rekao je da je EU odlučno odgovorila na rusku agresiju na Ukrajinu i usvojila sankcije koje ciljaju na ekonomiju Rusije i koje treba da toj zemlji osujete sposobnost da nastavi agresiju.
 
Ministar pravde Češke, zemlja koja trenutno predsedava EU, rekao je da primena sankcija zahteva zajednički napor i da odluka Saveta treba da osigura zaustavljanje svakog pokušaja zaobilaženja sankcija.
 
Pošto je Savet usvojio odluku o uključivanju kršenja restriktivnih mera na listu "krivičnih dela" u EU, Evropska komisija će pripremiti predlog direktive sa minimalnim pravilima koja se tiču definisanja krivičnih dela i kazni za to delo.
 
Taj predlog zatim treba da razmotre i usvoje Savet i Evropski parlament.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.