Političarima u Austriji zbog visoke inflacije raste plata - i to znatno

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima.
Političarima u Austriji zbog visoke inflacije raste plata - i to znatno
Foto: Pixabay
Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one "skaču" automatski.
Revizorska ustanova prosledila je vladi "faktor prilagođavanja" plata, to jest onaj postotak po kom će plate državnih funkcionera porasti od 1. januara.
Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021. do juna ove godine, a to je 5,3 odsto.
 
Time će značajno skočiti primanja, na primer, predsednika Austrije za 1.344 evra mesečno, na 26.701 evro bruto mesečno. Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 evra, na 23.840 evra. Poslanicima će plata biti veća za 497 evra, na 9.832 evra.
 
Povećanje plate stupa na snagu automatski, ukoliko parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije. 
 
Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtevaju odluku o neprimenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji.
 
Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se smanje plate članovima vlade, ali i "lažnoj opoziciji", zbog lošeg vođenja politike od lokdauna do sankcija protiv Rusije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.