Nemačka ima plan za privlačenje kvalifikovanih radnika: Počiva na tri stuba olakšica

Nemačkoj je hitno potrebna stručna radna snaga - to će biti jedna od tema današnjeg sastanka u Berlinu.
Nemačka ima plan za privlačenje kvalifikovanih radnika: Počiva na tri stuba olakšica
Foto: Pixabay
Pripremni dokument, koji je na uvid dobio javni servis ARD, predviđa manje prepreka za radnike iz inostranstva.
Nemačka vladajuća koalicija, koju čine Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni, dogovorila je ključne tačke vezane za dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva. O tome će se odlučivati ove srede, 30. novembra, u kabinetu kancelara.
U prvom kvartalu naredne 2023. godine, kabinetu bi trebalo da bude dostavljen gotov nacrt zakona, na čijoj izradi su radila ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova, kao i ministarstva rada, privrede i obrazovanja. 
 
Na dvadeset i tri stranice, predstavnici vladajuće koalicije iznose brojne ideje o tome kako Nemačku, kao tržište rada, učiniti privlačnijom za kvalifikovane radnike u inostranstvu, kako privući studente i istraživače, kao "kvalifikovane radnike sutrašnjice" ili kako poboljšati mogućnosti učenja nemačkog jezika u zemlji i inostranstvu. 
 
Pojednostaviti dolazak kvalifikovanih radnika
 
Centralni deo plana je da se zakon o doseljavanju promeni tako da se smanje prepreke za dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva. Cilj je da se omogući da ljudi iz trećih zemalja lakše nađu posao u Nemačkoj. Ministri pritom govore o tri takozvana "stuba".
 
Prvi stub obuhvata preduslove koje kvalifikovani radnici iz inostranstva moraju da ispunjavaju da bi im se dozvolilo da rade u Nemačkoj. Do sada su morali da imaju priznatu kvalifikaciju i radni ugovor, kao i jednake šanse za zaposlenje kao i nemački državljani.
 
Pojednostavljeno rečeno, priznatim kvalifikovanim radnicima će ubuduće biti pružena veća podrška. U nacrtu se tako navodi da bi trebalo stvoriti uslove za dolazak i boravak u zemlji kvalifikovanih radnika iz inostranstva koji nisu u mogućnosti ili su samo delimično u mogućnosti da predoče dokumente u vezi sa svojim profesionalnim kvalifikacijama. Drugim rečima, njihova stručnost bi mogla da bude proveravana tek u Nemačkoj.
 
Drugi stub odnosi se na kvalifikovane radnike iz inostranstva koji još uvek nemaju diplomu, ali imaju veliko radno iskustvo. I njima bi trebalo pojednostaviti dolazak na nemačko radno tržište. Između ostalog, vlasti žele da poboljšaju uslove za zaposlene u informacionim i komunikacionim tehnologijama. Kod njih bi trebalo odustati od dokaza o dovoljnom poznavanju nemačkog jezika. U tom slučaju bi kompanije koje nude poslove trebalo da odluče da li žele da zaposle stručnjake i pored nedovoljnog znanja jezika. U tim slučajevima više ne bi bilo pravnih prepreka za zapošljavanje.
 
"Mapa sa mogućnostima za pronalaženje posla"
 
I konačno, treći stub se odnosi na to da se državljanima trećih zemalja, "sa dobrim potencijalom", omogući da ostanu u Nemačkoj kako bi pronašli posao. U tu svrhu bi, kako se navodi u dokumentu, trebalo stvoriti "mapu sa mogućnostima za pronalaženje posla", koja bi se bazirala na transparentnom, nebirokratskom sistemu bodova. Kriterijum za dokazivanje "dobrog potencijala" mogu da uključuju kvalifikacije, poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, povezanost sa Nemačkom i godine kandidata.
 
Vladajuća koalicija ne planira samo da prilagodi zakone. Ona želi i da više promoviše Nemačku kao atraktivnu, inovativnu i raznoliku doseljeničku zemlju. Jadan od fokusa trebalo bi da bude da se u svetu zna za otvorena radna mesta, kako bi kvalifikovani radnici iz inostranstva stupili u kontakt s poslodavcima i obrazovnim institucijama u Nemačkoj. Kako bi to tačno trebalo da se postigne, za sada ostaje nejasno.
 
Na primer, navodi se da portal Make it in Germany ima svoju berzu poslova. Ona bi trebalo da bude proširena i dalje razvijana. Takođe bi trebalo povećati broj oglasa za posao. Kako sve to izvesti - to bi trebalo da pokaže nacrt zakona. Neke stvari izgleda nisu potpuno razjašnjene. Recimo, želi se da se proveri da li predintegracijske ponude mogu da se isprobaju još u zemljama porekla.
 
Promovisati učenje jezika u inostranstvu
 
Kao ključnu kompetenciju nemačka vlada vidi poznavanje jezika i zato učenje jezika želi da podstakne kako u inostranstvu, tako i u Nemačkoj - recimo kroz širenje digitalnih kurseva jezika i mogućnosti digitalnih ispita. Posebnu ulogu u tome bi trebalo da imaju Gete instituti u zemljama porekla.
 
U saradnji sa pokrajinama i privrednim komorama, vladajući žele da optimiraju, pojednostave i ubrzaju proceduru priznavanja stranih stručnih kvalifikacija. Jedna od brojnih planiranih mera je, recimo, da tokom postupka priznavanja kvalifikacija, dokumenti mogu da se dostave i na engleskom ili originalnom jeziku.
 
Mnogo toga u planu Berlina zvuči veoma birokratski, na primer da treba ubrzati administrativne procedure, ali nove ideje bi mogle da donesu mnoge prednosti kvalifikovanim radnicima iz inostranstva, ocenjuje nemački javni servis ARD.
 
Recimo, za njih bi trebalo da postoji moderno i transparentno savetovanje pre nego što dođu u Nemačku, kao i brz proces izdavanja viza. Takođe bi trebalo ljude jasno informisati o uslovima kada njihovi partneri i deca takođe mogu da dođu u Nemačku.
  • Mihajlo

    01.12.2022 00:21
    Pozdrav
    Ja bih otisao vrlo rado sa porodicom da tamo zivimo i radimo, samo ne znam kakl da se prijavim i gde?
  • Sabahudin

    30.11.2022 11:52
    Omerović
    Kakva crna Nemačka. Tamo moraš da crnčiš kao rob, da se kreditno zadužiš do grla, da izgubiš osećaj da je Kosovo i Metohija duša srBskog naroda. Ovde je raj, ovde gde botuješ dok si kao na poslu, a onda, dva puta u mesecu na račun legne po 80.000 dinara. Ok, tu su i dva upravna i jedan nadzorni odbor. Suma sumarum oko 250.000 mesečno. Žena takođe ima redovna primanja. Istina ona su nešto niža, oko 180.000. Stan smo svojevremeno otkupili za 350 maraka, tu je i vikendica na Popovici... Ostajte ovde jer sunce tuđeg neba....
  • Majstor DE

    30.11.2022 11:37
    Mali savet svima koji
    dolaze u Dojčlandu.

    Nikada ali nikada ali nikada ne dolazi sami.

    Povesti uvek nekoga.

    Ko god da je.Muško žensko prijatelj,rođak,član porodice nebitno.

    U Nemačkoj se nikada ne dolazi sam.Ikada

    Samo u paru .

    Ako taj neko neka ima dece još bolje.

    Posao se traži DIREKTNO OD POSLODAVACA u gradu gde boravite.

    To agencije ambasade CV okačite mački o rep.

    Lično odeš kod poslodavca i tražiš posao.Za početak mu ponudiš da mu radiš sedam dana kao volonter.Bez CV i priče.

    NAkon 2 dana kad vidi kako radiš sređuje ti papire ekspresno.Tvoje je da se vratiš u Srbiji uzmeš papire i dođeš opet odnosno UĐEŠ u Dojčlandu sa papirima iz Ambasade iz Beograd koje ti poslodavac Nemac završava u Nemačkoj nakon par dana volontiranja.

    Nemci jako cene kvalitetne radnike ovde.Ovo nije Srbija koja je kumovska lopovska država.

    Učite švapski kući bez znanja A1 ili A2 nivoa ovde nemate šta da tražite.Barem ne od normalnih poslova.

    Birajte za početak istočnu Nemačku Nemačke gradove blizu Poljske gde Vam je kirija ista kao u Novom Sadu ali su 100% nemački gradovi i 100% se nemačkipriča dok ne naučite jezik kad naučite pređite u Bavarskoj koja Vam je najbolaj regija za rad i plate.

    Moj radni dan je 160 do 220 eura.Vikendom ide i do 250 eura.Subotom 250 eura,nedeljom 300 eura mi je dnevnica jer rad vikendom se ovde plaća 50% preko subotom,100% preko nedeljom,noćni rad 150%.U Srbiji sve mu dođe isto.Radili bilo kada ista plata.

    Rashodi mesečno oko 1000 eura.Jedem šta hoću.Pijem šta hoću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet