Inflacija u evrozoni u novembru prvi put usporila u poslednjih godinu i po dana

Inflacija u evrozoni je usporila u novembru prvi put u poslednjih godinu i po dana, što uliva tračak nade Evropskoj centralnoj banci koja se bori s udarom potrošačkih cena na životni standard.
Prema današnjoj fleš proceni zavoda za statistiku EU, Evrostata, novembarska inflacija u evrozoni spustila se na 10 odsto međugodišnje sa 10,6 procenata u oktobru, izveštava Blumberg.
Rast potrošačkih cena u 19-očlanom valutnom bloku je manji od prosečne procene ekonomista koje je anketirala njujorška agencija, a koji su predviđali stopu od 10,4 odsto. Smanjenju inflacije doprinelo je blago usporavanje cena energije i usluga, dok su cene hrane, alkoholnih pića i duvana ubrzale rast. 
Rast cena energije je u novembru iznosio 34,9 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 41,5 procenata u oktobru, dok su cene hrane, alkoholnih pića i duvana porasle za 13,6 odsto sa oktobarskog nivoa od 13,1 odsto. 
 
Najviše godišnje stope inflacije među članicama evrozone beleže u novembru Letonija, 21,7 odsto, i Litvanija i Estonija, po 21,4 procenta, a najniže Francuska 7,1 odsto, Španija 7,3 i Malta 7,4 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet