Srbija se nije uskladila sa sankcijama EU zbog Irana

Srbija se nije uskladila sa novom odlukom Saveta EU o sankcijama protiv određenih osoba i entiteta zbog situacije u Iranu.
Srbija se nije uskladila sa sankcijama EU zbog Irana
Foto: 021.rs
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel saopštio je da je Savet EU 14. novembra usvojio odluku kojom je izmenjena lista osoba i kompanija koje podležu restriktivnim merama.
Sa odlukom Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, kao i Ukrajina i Moldavija.
Uskladile su se i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora.
 
Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borel.
 
Srbija se nije uskladila ni sa prethodnom odlukom Saveta EU o restriktivnim merama protiv Irana usvojenom u junu.
 
Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest dosadašnjih odluka o sankcijama zbog Ukrajine, donetih u julu, septembru i novembru , kao ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma.
  • Nikola

    04.12.2022 13:11
    Saveznici ili neprijatelji EU?
    Kada administracija EU u jednom trenutku postavi ovo pitanje, može se lako desiti da nam ponovo uvedu vize (redovi ispred ambasada, 90-ih), da otežaju položaj naših radnika u EU, imaju dovoljan priliv radnika iz prijateljske Ukrajine, zašto radnike iz "neprijateljske" države Srbije, ne poslati kući. A veliki broj Srpskih porodica dobija mesečnu novčanu pomoć od članova koji rade u EU. Zašto bi Srbiji davali pomoć iz predpristupnih fondova? Neka je pomažu Rusija, Kina, Iran, Severna Koreja i "slobodan svet". Zašto bi carine za izvoz robe iz Srbije u EU bile 0%? Henkel, Michelin, Aptiv, Lear, FIAT, Alumil,Nexe, ... IT kompanije čija je centrala u EU i SAD, zatvoriće pogone u Srbiji, otpustiti radnike, i preseliti proizvodnju u neku od "prijateljskih zemalja", koje usklađuju politiku sa politikom EU. Mnogo se mi k****mo. Može da nam se "obije o glavu".
  • Merosina

    03.12.2022 11:01
    @ Jova
    Srbija nema nikakvu robnu razmenu sa EU ti iznosis lazne podatke ! Nista im ne izvozimo, ali zato kao sto kazes uvozimo 60% od njih i od 2009 god smo ukinuli carine za njihovu EU robu i time unistili domacu privredu. Odlicno da nam oni uvedu sankcije da prestanemo da uvozimo od njih i da vratimo carine na njihovu robu za putarine i takse za prolaz Dunavom.
  • Preambula

    02.12.2022 23:27
    Treba biti opasno glup pa ne videti da nas ceka faza kazni zbog takve politike vodje. Posledice cemo osetiti dosta brzo.Vucic se igra sa buducnosti i svima nama.Imbecilno ponasanje radikala na odvikavanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet