Snouden dobio ruski pasoš i položio zakletvu

Bivši radnik Nacionalne obaveštajne službe SAD Edvard Snouden, koji je razotkrio tajni program nadziranja u svojoj zemlji pa pobegao u Rusiju da bi izbegao sudsko gonjenje, dobio rusko državljanstvo.

Advokat Anatolij Kučerena rekao je da je Snouden je juče dobio pasoš i dao zakletvu u vezi sa državljanstvom.

Pre tri meseca, ruski predsednik Vladimir Putin odobrio mu je zahtev za dobijanje državljanstva.
U izveštaju ruskih agencija se ne navodi da li se Snouden odrekao svog američkog državljanstva.
 
SAD su Snoudenu poništile pasoš 2013. godine, zbog čega mu je kretanje nedeljama bilo svedeno na aerodrom u Moskvi na koji je stigao iz Hong Konga, odakle je nameravao da otputuje za Ekvador.
 
Rusija mu je naposletku dala stalnu dozvolu boravka, i on se tamo 2017. godine oženio svojom devojkom Lindzi Mils (Lindsay Mills). Sa njom ima dvoje dece.
 
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je danas da su SAD upoznate sa izveštajima da je Snouden došao do ruskog državljanstva, ali da ne mogu da ih potvrde, pa je dodao da pitanja u vezi sa njegovim statusom valja postaviti ruskoj vladi.
 
Međutim, Prajs je rekao da Bajdenovu administraciju ne bi iznenadilo da su izveštaji o državljanstvu tačni.
 
"Gospodin Snouden poodavno signalizira svoju naklonost prema Rusiji, pa bi to ovakvim korakom samo bilo formalizovano", kazao je Prajs novinarima.
 
Snouden je obelodanio strogo poverljiva dokumenta koja su pokazala da Nacionalna bezbednosna agencija prikuplja podatke koji prolaze kroz američku infrastrukturu mobilne telefonije i internet saobraćaja.
 
Takođe je obelodanio podatke o tajnom američkom budžetu za obaveštajni rad, kao i razmere američke špijunaže nad stranim zvaničnicima, uključujući lidere zemalja koje su saveznici SAD. Snouden je svoj postupak obrazložio svojim uverenjem da su američke obaveštajne službe otišle predaleko i ugrozile građanske slobode u SAD.
 
Oliver Stoun je 2016. godine snimio političko-biografski triler "Snouden" koji se bavio upravo ovim dešavanjima.
  • Eurofajter

    04.12.2022 13:56
    Tuga
    Al' se usrećio..
  • Zovem se Stevo

    03.12.2022 10:17
    INAČE
    Rusi su u sličnoj siituaciji pod pretnjom vojnih mig-ova, prinudno prizemljili civilni avion.
    Na svu sreću piloti civilnog aviona, znajući s kim imaju posla, prizemljili su avion.
    Ne redi s budalama se nastavljati.
  • hemodroid

    03.12.2022 09:44
    Cime je samo potvrdio da je ruski spijun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.