Premijerka Finske: Evropa nije dovoljno jaka, bila bi u problemu bez SAD

Finska premijerka Sana Marin rekla je da Evropa "nije dovoljno jaka" da se sama odupre ruskoj invaziji na Ukrajinu, i da mora da se osloni na američku podršku.
Premijerka Finske: Evropa nije dovoljno jaka, bila bi u problemu bez SAD
Foto: Beta/AP
Tokom posete Australiji, liderka zemlje koja čeka da uđe u NATO, poručila je da evropska odbrana mora da bude ojačana, prenosi BBC.
"Moram da brutalno budem iskrena sa vama, Evropa trenutno nije dovoljno jaka. Bili bi u problemu bez SAD", rekla je Marin.
SAD su do sada pružili najveću vojnu pomoć u oružju i logistici Ukrajini. Od početka rata 24. februara, obavezala se na 18,6 milijardi dolara pomoći Kijevu, prema prošlomesečnom izveštaju Donjeg doma britanskog parlamenta.
 
Drugi najveći donator je EU, a prati je Britanija, prema Institutu za svetsku ekonomiju u Kilu. Međutim, njihov doprinos je mali u poređenju sa SAD, navodi BBC.
 
"SAD su dale veliku količinu oružja, dosta finansijske pomoći, mnogo humanitarne pomoći Ukrajini i Evropa nije još dovoljno jaka", poručila je Marin.
 
Dodala je da Evropa mora da osigura da će "izgraditi te kapacitete kada se radi o njenoj odbrani, odbrambenoj industriji, i da obezbedi da možemo da se uhvatimo u koštac sa različitim situacijama".
 
Dok je bio na čelu SAD, bivši predsednik Donald Tramp često je kritikovao evropske zemlje iz NATO jer ne troše dovoljno na odbranu.
 
Prema podacima iz 2020, procenjuje se da su SAD potrošile nešto više od 3,7 odsto svog BDP na odbranu - dok su ostale članice NATO u proseku izdvojile 1,77 odsto.
 
Od početka ruske invazije na Ukrajini, mnoge evropske zemlje koje su članice NATO obećale su da će povećati izdvajanja za odbranu.
 
Finska, koja ima dugačku granicu sa Rusijom, formalno je aplicirala za članicu NATO u maju. Pristupni protokoli potpisani su u julu, mada se još čeka da ih sve članice NATO ratifikuju.
  • Dobro

    03.12.2022 16:27
    Mala
    Sad barem polako priznajete da vam je senilni deda ili već ko stoji iza njega,nalogodavac. Samo lagano, ima da vas sve prodaju za tepsiju ribe za nekih 5-6 meseci,da vam uvuku još 2 miliona migranata po celoj EU,oslabe vam evro taman toliko da počnete da se zapitkujete polako, na čijoj ste strani bili i da li je ta strana bila pogrešna....
  • Muuukica

    03.12.2022 12:18
    Nema nikog
    Da joj objasni da bi SAD bile u mnogo većem problemu bez Evrope, a ne kako ona predstavlja...
  • Samo pitam

    03.12.2022 10:02
    "Finska, koja ima dugačku granicu sa Rusijom, formalno je aplicirala za članicu NATO u maju. Pristupni protokoli potpisani su u julu, mada se još čeka da ih sve članice NATO ratifikuju."

    Putin je napao Ukrajinu jer je rekao da neće dozvoliti da NATO dođe na granice Rusije.
    Hoće sada napasti i Finsku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet