Hakerska grupa iznudila više od 60 miliona dolara od žrtava

Hakerska grupa "Cuba ransomware" iznudila je između decembra 2021. i avgusta 2022. više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava, upozorili su FBI i Agencija za sajber bezbednost.
Hakerska grupa iznudila više od 60 miliona dolara od žrtava
Foto: Pixabay

Portal RTCG podseća da je to hakerska grupa koju je Vlada Crne Gore optužila za sajber napad koji se dogodio letos.

Dokument FBI i Agencije za sajber bezbednost predstavlja nastavak upozorenja koje je FBI objavio u decembru 2021, u kome se navodi da je ta hakerska grupa do tada zaradila blizu 44 miliona dolara od otkupnine nakon napada na više od 49 subjekata u pet kritičnih infrastrukturnih sektora u SAD.
"Od tada je banda ‘Cuba ransomware“ zaradila dodatnih 60 miliona dolara od napada na 100 organizacija širom sveta, što je skoro polovina od 145 miliona dolara koje je tražila kao otkupninu od ovih žrtava", prenosi portal techcrunch.com.
 
Ističe se da se od objavljivanja prvog upozorenja FBI u decembru 2021. godine broj američkih subjekata kompromitovanih napadima "Cuba ransomware" udvostručio, a otkupnine koje su tražene i plaćane su u porastu.
 
U avgustu ove godine, ta hakerska grupa bila je povezana sa napadom koji je ciljao Crnu Goru, a na udaru su bili vladini sistemi i druga kritična infrastruktura i komunalne usluge, uključujući sisteme za električnu energiju, vodovod i transport.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet