Asanž se žalio Evropskom sudu za ljudska prava

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji se bori protiv izručenja iz Velike Britanije u Sjedinjene Države, gde ga traže zbog više krivičnih prijava, žalio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijunažu, a sporno je objavljivanje na Vikiliksu velikog broja poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša, što je, prema tvrdnji tužilaštva, dovelo u opasnost živote Amerikanaca.
Velika Britanija je odobrila njegovo izručenje, ali se Asanž žalio Visokom sudu u Londonu i prvo ročište očekuje se početkom naredne godine.
Njegov pravni tim je, takođe, pokrenuo postupak protiv Britanije pred sudom u Strazburu, koji bi potencijalno mogao da blokira izručenje.
 
U januaru 2021. britanski sud je presudio da Asanža ne bi trebalo izručiti, uz obrazloženje da njegovo mentalno zdravlje znači da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bude osuđen i držan u strogom zatvoru.
 
Ta odluka je poništena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale garancije, uključujući obećanje da bi mogao biti prebačen u Australiju na izdržavanje kazne.
 
Izručenje je potom u junu ratifikovao tadašnji britanski ministar unutrašnjih poslova, nakon što je vlada rekla da su sudovi zaključili da to ne bi bilo nepravedno i da će se prema njemu postupati na odgovarajući način.
  • SRB IN

    04.12.2022 15:27
    Brate Asanže
    Gde su sada nevladine organizacije. Gde su borci za ljudska prava. Ovaj čovek je uzdrmao ceo svet, ne samo zapad i treba mu dati Nobelovu nagradu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.