Volker: Putin na Balkanu želi da poveća zavisnost od Rusije kroz energetiku i crkvu

Bivši američki ambasador pri NATO Kurt Volker ocenio je da predsednik Rusije Vladimir Putin na Zapadnom Balkanu želi da poveća zavisnost od Rusije kroz energetske zalihe i crkvu.

Prema njegovoj oceni, ta zavisnost, međutim, malo slabi.

"U regionu Balkana, Putin očigledno želi da poveća zavisnost od Rusije kroz energetske zalihe i crkvu i realnost je da ta zavisnost sada malo slabi, zato što ne mogu da isporuče rezultate. I to u ovom trenutku predstavlja određeni predah za Zapadni Balkan", rekao je Volker za Glas Amerike.
Volker, sada saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA), rekao je da je potrebno da vlade u regionu iskoriste taj trenutak i sprovedu reforme, da učvrste zapadnu orijentaciju i da izgrade odnose sa Evropskom unijom (EU) i NATO.
 
Prema njegovim rečima, zbog problema koje ima u Ukrajini, smanjena je sposobnost Rusije da bude aktivna u drugim regionima.
 
"Kada se vrati fokus Rusije na druge stvari, ako bude imala određeni predah u Ukrajini, mogli biste da vidite više pokušaja puča, više napora da se podrije stabilnost zemalja kroz pravoslavnu crkvu, naročito Srpsku pravoslavnu crkvu gde mogu da je instrumentaliziju", ocenio je on.
 
Volker je dodao da se mogu videti "pokušaji da se prorusko ponašanje nagradi niskim cenama energenata, a da se prozapadno kazni višim cenama, kao i pokušaji obaveštanih službi i biznisa da podmite zvaničnike".
 
Povodom stava Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, Volker je ocenio da se međunarodna zajednica nije mnogo trudila da ubedi Beograd da se pridruži kaznenim merama.
 
"Oni vide da je Srbija usklađenija sa Rusijom. I Ukrajini ne pomaže takav stav Srbije. Međutim, takođe ne menja ništa. Mislim da se malo manje pažnje obraća na Srbiju. I odnosi Srbije, naročito sa Evropskom unijom, su zahladneli tokom ovog perioda, delom zato što nije usvojila iste stavove kao EU", rekao je Volker.
  • Dragan

    04.12.2022 20:47
    I šta da radimo? Odreknemo se energenata iz Rusije i ukinemo Srpsku pravoslavnu crkvu? Šta predlažu Amerikanci: da uvozimo naftu iz Saudijske Arabije i prihvatimo islam, nešto drugo? Neka nam preporuče izvore energije i religiju i mirna Bačka.
  • Fanđo

    04.12.2022 20:23
    Šta bi bilo sa ovim narodom da nije bilo SPC, tradicije i predanja? Gde bila Srbija da kao narod nismo radili što smo radili. Šta radi SPC danas je samo u duhu vremena. Ako se nekome ne sviđa šta SPC radi, nemora da ide u crkvu, nemora da im daje novac. Ako je neko hršćanin, može da poštuje tradiciju i kući, Bog vidi i to. Katolička crkva je imala reformaciju, Martina Lutera, pa ne vidim da se nešto promenilo posle par vekova. Ali da mi agent tuđe zemlje, koja decenijama radi protiv mog naroda, dođe u kuću i soli pamet šta ja trebam da radim, neka odšljivi odakle je došao, neka sređuje svoje crkve, woke smeće i nastranosti. A mi trebamo da sredimo sami svoju kuću, a ne da nam svaki belosvetski ološ soli pamet. Mislite da će EU, Rusija, bilo ko to da uradi za nas? Sutra kao uvode nekakva ograničenja za rusku naftu, ali zašto niko ne kaže da su ameri već dali svojim firmama izuzeće? Svi vrište o ruskoj propagandi, ali ja svuda vidim samo evropsko/amerike narikače koje nam sole pamet! Ko je za Slobu rekao da je garant mira i stabilnosti? Ko je prvi čestitao pobedu sektašima? I taj neko mi sada priča da mi nevalja crkva?? Kultura? Nasleđe? J-- se! U našim pesmama postoji izraz "poturica", ne bez razloga, a takođe opisuje i odnos naroda prema njima.
  • Vinča

    04.12.2022 16:49
    @Biološkinja
    https://youtu.be/O0Xj5Xq-5wU?t=1559

    Poslušajte šta kaže dr Jagoš Raičević, Institut za nuklearne nauke Vinča, čovek koji je učestvovao u čišćenju kontaminiranih lokacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.