Za prodavce oružja nema zime: Trgovina raste uprkos svim preprekama, 51 odsto drže Amerikanci

Uprkos problemima u lancima snabdevanja uzrokovanih pandemijom, globalna prodaja oružja nastavila je da raste prošle godine, objavio je Stokholmski institut za istraživanje mira (SIPRI).
Za prodavce oružja nema zime: Trgovina raste uprkos svim preprekama, 51 odsto drže Amerikanci
Foto: Pixabay
Sto najvećih svetskih kompanija za proizvodnju oružja prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrednosti od 592 milijarde dolara u 2021, navodi se u izveštaju SIPRI-ja.
To znači povećanje od 1,9 odsto u odnosu na godinu pre. Ovo povećanje je veće nego 2020, ali ispod prosečnog povećanja u četiri godine pre pandemije koronavirusa.
"Ono što stvarno vidimo je verovatno sporiji rast nego što su mnogi očekivali u prodaji oružja u 2021", rekao je Nan Tian, koautor studije.
 
Problemi u smislu nedostatka radne snage i snabdevanja sirovinama "usporili su sposobnost kompanija da proizvedu oružane sisteme i isporuče ih na vreme", kaže on.
 
Daleko najviše vojne opreme i dalje dolazi od američkih korporacija, pokazuju podaci SIPRI-ja. Četrdeset američkih firmi - uključujući prvih pet na lestvici - zajedno čine 51 odsto ukupne prodaje oružja među 100 najvećih korporacija.
 
Međutim, među pet najvećih kompanija - Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman i General Dynamics - samo je Raytheon imao rast.
 
Istovremeno, prodaja osam najvećih kineskih kompanija porasla je za 6,3 odsto u 2021. 
 
Kina je na drugom mestu ukupne prodaje oružja, s udelom koji je naglo porastao na 18 odsto, a slede je Velika Britanija sa 6,8 odsto i Francuska sa 4,9 odsto. Nemački udeo iznosio je 1,6 odsto.
 
Evropske kompanije, koje sada predstavljaju 27 od 100 najvećih, imaju porast od 4,2 odsto u odnosu na 2020.
 
S malim povećanjem od 0,4 odsto, Rusija je u ukupnoj prodaji imala udeo od tri odsto, što su podaci pre invazije na Ukrajinu.
 
Kako će tačno ukrajinski rat, koji je započeo u februaru, uticati na globalne brojeve, verovatno se neće znati do sledeće godine.
 
Međutim, problemi sa snabdevanjem verovatno će se s ratom u Ukrajini pogoršati, posebno zbog toga što je Rusija veliki dobavljač sirovina za proizvodnju oružja, kažu autori studije, ali i zbog toga što je sukob doveo do velikog rasta potražnje.
  • Realista

    05.12.2022 08:45
    svakom svoje
    Pametni narodi trguju oružjem i žitom... a budale motaju kablove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet